Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zomerproductie wordt steeds moeilijker"

Temperatuur Granada liep afgelopen week op tot 46 graden Celsius

De extreem hoge temperaturen en het tekort aan neerslag baart de groente- en fruitsector in het zuiden van Spanje zorgen, waar het kwik vorige week opliep tot boven de 46 graden Celsius. Het klimaat warmt op en de zomers worden heter maar dit jaar breekt alle records.

Inmiddels is de temperatuur weer genormaliseerd, maar de gevolgen van de droogte blijven aanhouden. "Als het niet snel gaat regenen dan zal de droogte de sector het komende seizoen veel problemen opleveren," vertelt Javier Jiménez, directeur van SAT Campos de Granada van Gruupo Fulgencio Spa. "De temperaturen bereiken recordhoogtes waardoor de waterconsumptie gestegen is en de voorraden zijn zeer beperkt. We hebben al een aantal jaren met zeer weinig neerslag achter de rug maar hebben ons tot dusver weten te redden. Dit jaar kan echter cruciaal zijn voor onze toekomstige seizoenen," vervolgt hij. 

Volgens Jiménez wordt de zomerproductie steeds moeilijker als gevolg van de hogere productiekosten en het feit dat het steeds moeilijker wordt om het hoge kwaliteitsniveau te behouden, wat een zeer belangrijke aspect is. "Deze hoge temperaturen eisen hun tol op de productkwaliteit en zorgen bijvoorbeeld voor oranje verkleuringen bij cherrytomaten. Ook verloopt het productieproces sneller met prijsdalingen tot gevolg, zoals in het geval van Spaanse komkommers, waarvan er een overvloedige aanvoer is."

De extreem hoge temperaturen hebben niet alleen gevolgen voor de productie maar ook voor de telers. "Werknemers moeten de kassen om 11.00 's ochtends al verlaten omdat het ondragelijk is om in deze hitte in de kassen te werken. Ze komen later in de middag terug wanneer de zon minder krachtig is."

SAT Campos de Granada is één van de grootste producenten van Padrón paprika's, die jaarrond geteeld worden, komkommers en cherrytomaten, die onder netten worden geteeld. 70% van de productie van het bedrijf is bestemd voor de export en voor de grote Spaanse retailketens. 

"Voor onze contracten met onze klanten, die graag jaarrond door ons beleverd worden, produceren we ook tijdens de zomermaanden. We zullen het steeds drukker krijgen in deze periode als we onze programma's bij Europese retailers willen behouden. Retailers willen ononderbroken bevoorraad worden, met name in de categorie vers gesneden producten, hoewel er ook veel zijn die in de zomermaanden met Nederlandse leveranciers werken. Onze bedrijven liggen in het binnenland waar de temperaturen overdag extreem hoog op kunnen lopen. 's Nachts zijn de omstandigheden beter dankzij het feit dat de plantages 700 meter boven zeeniveau gelegen zijn."

Volgens de producent is het zomerseizoen ondanks de toenemende droogte en extreme hitte erg belangrijk voor telers in Granada omdat het zorgt voor werkgelegenheid in regio's die met name op de teelt van overige seizoensgewassen gericht zijn, zoals olijven en granen.

Voor meer informatie:
Javier Jiménez
SAT Campos de Granada
Avda. de las Palmeras,9
Carchuna-Motril, Granada. Spain
T: +34 958623136
M: +34 678649113
javier@satcg.com
www.fsagro.com


Publicatiedatum: