Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Copa & Cogeca:

"Kwekersvrijstelling in plaats van patenten"

Copa and Cogeca heeft een brief naar leden van het Europese Parlement gestuurd waarin ze hen oproepen om op te treden tegen het gebruik van patenten op gewassen die via biologische processen geteeld worden. Zij zijn van mening dat het huidige Community Plant Variety Right (CPVR) systeem goed werkt. 

De brief komt nadat de commissie in november een bericht publiceerde waarin stond dat gewassen die door middel van "hoofdzakelijk biologische processen" niet gepatenteerd kunnen worden. Deze aanbeveling gaat in tegen de werkwijze van het European Patent Office (EPO), welke al vele patenten heeft goedgekeurd die deze biologische processen gebruiken voor bijvoorbeeld tomaten en broccoli. 

Zich richtend tot de leden van het Europese Parlement in Brussel zei Thor Kofoed, voorzitter van de Seed Working Party "Het huidige Community Plant Variety Right (CPVR) systeem werkt al 50 jaar naar behoren en geeft telers een goede keuze aan gewasvariëteiten. Zo lang als EPO geen kwekersvrijstelling accepteert, kunnen Copa en Cogeca geen patenten op gewassen aanvaarden." 

Het EPO heeft ervoor gekozen om de aanpak van de Europe Commissie te volgen en zij zullen meewerken om het gebruik van patenten op gewassen te vermijden. Dit is een cruciale eerste stap om een nieuwe balans te vinden in de Intellectuele Eigendomsrechten. Zelfs met deze verandering van de huidige regels zijn telers nog bezorgd over het potentiële negatieve effect van patenten om hun werk, omdat ze hierdoor wellicht geen toegang meer zouden hebben tot genetisch kweekmateriaal. Bovendien zouden ze dan ook royalty's moeten betalen."

"Wij zijn van mening dat een kwekersvrijstelling waarmee telers vrij zijn om gebruik te maken van gepatenteerde gewasvariëteiten ingevoerd moet worden binnen het octrooirecht in Europa. Daarnaast is het van het belang dat telers mogelijke patenten niet kunnen schenden wanneer ze gecertificeerde zaden gebruiken," concludeert Kofoed. 

Voor meer informatie:
Copa Cogeca
www.copa-cogeca.eu
Publicatiedatum: