Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw groeirecept verzevenvoudigt vitamine C in rucola

Het GrowWise Research Center van Philips Lighting heeft een vitamine C-rijke rucola heeft geproduceerd die zevenmaal meer vitamine C1 bevat dan de door USDA gepubliceerde waarde van 15 mg/100 gr. De vitamine C-rijke rucola werd geteeld in een proef die werd uitgevoerd samen met Wageningen University & Research en Maastricht University, met behulp van een nieuw groeirecept onder Philips LED-belichting in een verticale opstelling zonder daglicht.



De resultaten van deze proef tonen aan dat het mogelijk is op een natuurlijke manier functionele ingrediënten toe te voegen aan een voedingsmiddel als rucola door het gewoonweg anders te telen. Wederverkopers en telers kunnen met behulp van LED-technologieën specifieke lichtrecepten van Philips toepassen om te voldoen aan de groeiende vraag van gezondheidsbewuste consumenten naar functioneel voedsel. Aangezien vitamine C een van de kenmerkende eigenschappen van schaplevensduur is, helpen de hogere vitamine C-niveaus tijdens de oogst van de rucola de winkeliers ook de schaplevensduur van de groente te verlengen. Naast vitamine C blijken ook andere gezonde samenstellingen beïnvloed te worden door het groeirecept.

"De resultaten van deze proef tonen aan dat we niet alleen de opbrengst van een gewas kunnen vergroten, maar dat we ook de smaak- en groei-eigenschappen van een gewas kunnen beïnvloeden door het groeirecept te wijzigen. Een groeirecept van Philips levert de parameters voor het telen van een gewas, te weten lichtniveau, spectrum, intensiteit, vereiste gelijkmatigheid, positie en tijd, evenals klimaatomstandigheden zoals temperatuur, vochtigheid, CO2-niveaus en voeding", zegt Udo van Slooten, Managing director van Philips Horticulture LED Solutions. "Deze prestatie bevestigt de tastbare voordelen die ons onderzoek in het GrowWise Center oplevert voor telers en winkeliers, want zij willen voldoen aan specifieke behoeften van consumenten zoals optimale geur, smaak en aroma om zich te kunnen onderscheiden in hun markten."



Licht beïnvloedt het nitraatniveau
De rucola die onder de LED-belichting wordt geteeld met het nieuwe Philips groeirecept toonde een zeer laag nitraatniveau bij tegelijk een hoge oogst. Lagere nitraatniveaus hebben ook hogere suikerniveaus en een zachtere smaak. De bladeren die zijn geteeld onder de LED-belichting scoorden tussen vijf en acht op de Brix-index, wat correleert met een hogere perceptie van zoetheid bij de proeverijen. De lage nitraatniveaus die in deze proef werden bereikt, zijn aanzienlijk lager dan die welke zijn vastgesteld door de Europese Unie, namelijk tussen 7000 en 6000 mg/kg. Deze nitraatarme rucola zou met name telers in Polen, Rusland en Finland kunnen helpen te voldoen aan de groeiende vraag van consumenten in deze landen naar voedsel met weinig nitraat. Door te telen met een ander groeirecept is het ook mogelijk een rucola met een hoog vitamine C-gehalte en een hoog nitraatgehalte te telen voor consumenten die bereid zijn nitraatrijk voedsel te nuttigen als een gezondheidsvoordeel bij het sporten, zonder de productie van andere voedingscomponenten te beïnvloeden.

De proef werd uitgevoerd in het Philips GrowWise Center in Eindhoven, het grootste onderzoekscentrum voor verticale landbouw in zijn soort, in samenwerking met het onderzoekscentrum van Wageningen University & Research voor plantenwetenschap, en met Maastricht University voor innovatie op het gebied van gezond voedsel, beide in Nederland gevestigd. Het rucolagewas werd getest in vier verschillende belichtingssituaties met drie verschillende combinaties van LED-belichting en één kunstlichtbron die de zon en/of HPS-belichting nabootste. De effecten van hoge blauwe en hoge ver-rode golflengten werden ook bestudeerd om hun impact op de schaplevensduur en de voedingswaarde van de geoogste groenten te bepalen.

Voor meer informatie:
Philips Lighting
www.philips.com/horti
Publicatiedatum: