Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mooie maar uitdagende toekomst voor de Noord-Amerikaanse kasaardbei

Noord-Amerikaanse aardbeientelers staan voor een mooie maar uitdagende toekomst. De vraag naar lokale productie blijft toenemen. Door droogte en andere weersomstandigheden verandert de productie over het hele continent.

Aardbeien zijn een actueel thema. Verschillende studies tonen aan dat ze in populariteit blijven toenemen en zo nu en dan kondigen nieuwe en bestaande bedrijven productie-uitbreiding aan. Bijvoorbeeld in Europa, waar de aardbei de afgelopen vijf jaar een van de snelstgroeiende kasgewassen is geweest. Nederlandse, Belgische en andere vollegrondsaardbeientelers hebben met kassen voor de winterproductie uitgebreid, maar ook telers van andere kasgewassen zoals paprika's zijn op de beschermde teelt van aardbeien overgegaan.



Areaal verandert
Ook het Noord-Amerikaanse aardbeienareaal is aan het veranderen, zij het minder snel dan in Europa. Mexico is een snel opkomende producent met grote spelers die in de binnenteelt investeren. Andere ontwikkelingen zijn het gevolg van extreem weer in Florida en Californiƫ.

Kevin Schooley, uitvoerend directeur van de Ontario Berry Growers Association, ziet dat sommigen van hun telers ook naar beschermde teelt overstappen. De uitvoerend directeur van de North American Strawberry Growers Association zegt dat er areaal wordt toegevoegd om in het laagseizoen en lokaal te kunnen telen, alhoewel minder snel dan in Europa. "Onze leden zijn vooral vollegrondstelers. De laatste drie tot vijf jaar merken we dat sommigen nieuwe productiesystemen uitproberen, zoals lage tunnels en hoge hoepelsystemen."

Volgens Schooley stelt dit de telers in staat om aan de groeiende vraag naar lokaal geteelde producten te voldoen. Consumenten willen een verser en betere kwaliteit product kopen en vragen daarom naar streekproducten. Dit schept ruimte voor meer productie om de aardbeienimport uit Californiƫ, Mexico en Florida te vervangen. "Vollegrondsproductie in deze regio's kost minder, maar kopers zijn bereid om een meerprijs te betalen voor streekproducten."

Hierdoor hebben ook Noord-Amerikaanse kasgroentenproducenten zoals Mucci, Orangeline en Mastronardi aardbeienproductie toegevoegd. Deze telers investeren in nieuwe kassen of bouwen bestaande structuren om tot aardbeienkassen. "We zien dit als een goede zaak, ook hier is de vraag naar streekproducten een drijvende kracht."

Schooley voorziet een goede toekomst voor de aardbeiensector. "Alhoewel het niet snel gaat, is er een voortdurende stijging van de vraag naar aardbeien. Er is genoeg interesse voor een mooie toekomst."

Om van de nieuwe productietechnieken op de hoogte te blijven en nieuwe mogelijkheden te ontdekken organiseert de Noord-Amerikaanse teeltvereniging vaak conferenties en evenementen. In augustus zal er een zomer tour worden georganiseerd om de aardbeiensector van Minnesota en Wisconsin te bezoeken. Later dit jaar hopen ze Europa te bezoeken om te zien hoe hun collega's gebruik maken van markten en technologieƫn.
Klik hier voor meer informatie

Publicatiedatum: