Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
komkommers in Air&Energy systeem

Letten aan de slag met LED

Eind mei is de nieuwe kas van bedrijf Getlini in Riga, Letland geopend en in gebruik genomen. De kas is gebouwd op het terrein van Afval recyclings bedrijfs van de stad Riga. De warmte van de kas wordt geproduceerd door gas generatoren uit de biogassen van de vuilstort en indien nodig door een extra gas ketel.





Deze komkommerkas is volledig ontworpen en geleverd door Hortilife in samenwerking met Ammerlaan voor de kas constructie en het Air&Energy systeem. De bouw is gerealiseerd met een lokaal bouwbedrijf in combinatie met supervisors uit Nederland.
Deze ultra moderne komkommerkas is de eerste kas in de Wereld met een combinatie van:

- Top en Inter LED lampen van PHILIPS in komkommers.
- Het Air & Energy systeem van Ammerlaan
- Automatisch zak systeem voor de komkommer planten
- Automatisch hijssysteem voor de dubbele rij Inter LED vetlichting
- Het gehele klimaat wordt geregeld en gestuurd door de Sercom klimaat computer.



LED verlichting
Per 8 meter tralie zijn 8 rijen PHILIPS TOP led geïnstalleerd met een vermogen van 330-335 mmol. Deze top leds kunnen 50:50% geschakeld worden. En er hangt een dubbele rij inter led tussen de komkommer planten met een vermogen van 85 mmol.
De teelt zal het eerste jaar intensief begeleid worden door teeltvoorlichters vanuit Philips.

Gezien de ligging van Letland zijn de dagen er in de winter periode erg kort, dus is veel vermogen van de belichting van groot belang om goede opbrengsten te realiseren in de winter. Op het bedrijf is de belichting niet vreemd. In de tomatenkas zijn natrium-lampen geïnstalleerd, deze installatie draait al ruim 6 jaar.




Air & Energy
De kas is voorzien van het Air & Energy systeem van Ammerlaan Construction, om een optimale klimaat beheersing en energie besparing te realiseren. Deze energie besparing wordt mede mogelijk gemaakt door het gebruik van een warmterecuperatie unit, waarmee ingaande koudere buitenlucht opgewarmd wordt door uitgaande kaslucht. Dit gebeurt zonder toepassing van enige energiebron, een energie efficiency van ten minste 95% wordt behaald door de lucht/lucht warmtewisselaars. Daarnaast is het mogelijk om de luchtramen en scherminstallatie langer dicht te houden, waarmee nog meer energie wordt bespaard. Doordat de warme 'vochtige' kaslucht wordt afgevoerd en de 'koudere' buitenlucht opgewarmd wordt, is deze relatief droger. Hiermee wordt de kas ontvochtigd en geventileerd, waardoor men langduriger kan schermen.




Wanneer er geen ontvochtigingsvraag is, zal het Air & Energy de kaslucht recirculeren en bij een ontvochtings vraag traploos op kunnen schalen naar de ontvochtiging die nodig is, teneinde immer een actief en groeizaam klimaat te behouden in de kas. Door het gebruik van het Air & Energy systeem behoren schimmelziekten tot het verleden, is een energiebesparing tot wel 50% mogelijk en wordt het klimaat optimaal beheerst voor een actief en groeizaam klimaat.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:
Hortilife bv
Twello, Nederland
+31854010835

Hortilife zoekt een projectleider Techniek. Klik hier voor meer informatie.