Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grasp geïntegreerd in Fair Produce

De afgelopen maanden hebben we veel gesproken met GlobalGAP over de overeenkomsten en verschillen tussen Fair Produce en Grasp. Analyse van zowel de Fair Produce normen als de Grasp elementen heeft aangetoond dat Fair Produce op een aantal punten gelijk is aan Grasp en vaak zelfs verder gaat, maar dat op een aantal punten Grasp verder gaat dan Fair Produce.

Door nu in versie 19 van de teeltnorm die ontbrekende elementen op te nemen in de Fair Produce norm voor teeltbedrijven, dekt de Fair Produce norm volledig de Grasp beoordeling. Dat is inmiddels ook erkend door GlobalGAP en om die reden gaan zij Fair Produce opnemen in het overzicht van keurmerken die equivalent/gelijkwaardig zijn aan Grasp.

GlobalGAP zal ook een brief sturen aan de retailers die Grasp beoordeling eisen van de telers waarin wordt aangegeven dat GlobalGAP een vergelijking heeft gemaakt tussen Fair Produce en Grasp en dat deze vergelijking heeft opgeleverd dat Fair Produce minstens alle onderdelen van Grasp afdekt. GlobalGAP zal de retailers dan ook adviseren om Fair Produce te accepteren als gelijkwaardig aan Grasp waardoor het voor een teler voldoende is om Fair Produce gecertificeerd te zijn.

Het is dan dus niet meer nodig om afzonderlijk én Grasp én Fair Produce inspecties uit te laten voeren, maar er kan volstaan worden met één Fair Produce inspectie, tenzij een afnemer specifiek Grasp blijft eisen.

In de nieuwe norm gaat het om de normelementen A7 t/m A12 die nieuw en toegevoegd zijn.

Het Bestuur heeft besloten om per 1 juli 2017 deze normelementen op te nemen in de Fair Produce normenset en heeft tevens besloten om een overgangstermijn te hanteren tot 1 januari 2018. Per 1 januari 2018 zijn de normelementen A7 t/m A12 verplicht. Fair Produce zal in de komende periode ook voorbeeldteksten en voorbeelddocumenten beschikbaar stellen waarmee u aan deze normelementen kunt gaan voldoen.

Fair Produce vindt dat met de integratie van Grasp elementen in Fair Produce een goede stap is gezet in de vermindering van inspecties en in een betere (inter)nationale positie van Fair Produce.

Voor meer informatie:
Fair Produce
Postbus 154
3990 DD Houten
T: +31 30 29 01 623
info@fairproduce.nl
www.fairproduce.nl
Publicatiedatum: