Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Integratie in de keuken

Brabantse asperges in Syrische gerechten

Tijdens een door het Brabants Asperge Genootschap georganiseerd benefiet-diner voor Syrische vluchtelingen en Nederlandse aspergeliefhebbers in 'het Gasthuis' in Schijndel bleek maar weer eens hoezeer het deze, uit het door oorlog geteisterde Syrië afkomstige bevolkingsgroep eraan gelegen is om zich, met behoud van hun eigen cultuur zoveel als mogelijk te integreren in de voor hen vreemde westerse maatschappij en cultuur.



In een met ruim 80 personen gevulde sfeervolle voormalige kapel van de woongroep 'Lidwinahof', werd een gezamenlijk door Syrische en Nederlandse koks bereide maaltijd van vijf gangen geserveerd aan een groep van ruim veertig uit Syrië afkomstige vluchtelingen en hun kroost, aangevuld met Nederlanders, welke zich betrokken voelen bij de momenteel uitzichtloze situatie in het Syrische thuisland. Dat ook stedelijke overheden zich betrokken voelen bij deze integratie bleek wel door de aanwezigheid van burgemeester en wethouders van de gemeente Someren en wethouder sociale zaken van Meierijstad.

Integratie optima forma
Onder het genot van diverse typisch Syrische hapjes en gerechten, afgewisseld met Nederlandse gerechten, waaronder uiteraard asperges vond een uitwisseling plaats van wensen, gedachten en ideeën over de acceptatie en integratie van deze voor oorlog en IS-terreur gevluchte groep.

Smartelijk zijn de verhalen over de alleen op geld beluste mensensmokkelaars, de erbarmelijke omstandigheden in de opvangkampen, het meermalen gedwongen verhuizen van de ene azc naar de volgende azc, vaak gescheiden van vrouw en kind, welke door geldgebrek of omstandigheden pas soms na jaren weer herenigd werden met vader en echtgenoot, alvorens uiteindelijk als statushouder te worden erkend en een vooralsnog definitief onderdak te worden geboden en zich te kunnen settelen in Nederland. Vooralsnog, want het uiteindelijke doel is toch om ooit met hun gezin weer terug te kunnen keren in een veilig en stabiel Syrië.

Bewonderenswaardig is de wijze waarop zij in zeer korte tijd de Nederlandse taal eigen zijn geworden en zij zo goed als mogelijk met de Nederlandse bevolking trachten te integreren via werk, school en sociale contacten. Dankbaarheid voor acceptatie door Nederland en de Nederlander straalt van het gezicht, alhoewel wij deze acceptatie als iets vanzelfsprekends zouden moeten bestempelen.

Het Genootschap kan met een meer dan tevreden gevoel terugkijken op deze manifestatie, welke tevens als pilot diende en mogelijk landelijk wordt overgenomen door VluchtelingenWerk Nederland.

Voor meer informatie:
Brabants Asperge Genootschap
Taxandrialaan 11
5283 MA Boxtel
info@brabantseasperge.nl
www.brabantseasperge.nl
Publicatiedatum: