Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Herziening van zachtfruitproductie op substraat

Na de actuele problemen met bestaande houders en hydrocultuursystemen te hebben geanalyseerd, begon productontwerper Israel Holby aan de herziening van de zachtfruitproductie op substraat. Hij ontwikkelde een uniek ontwerp dat zorgt voor een beter fertigatiebeheer en zuurstofopname bij de wortels van de plant. Met dit idee richtte hij zijn bedrijf Plantlogic op en ontwikkelde hij een nieuwe serie potten die een grote sprong vooruit zouden kunnen betekenen voor de productie van zachtfruit op substraten.



Plantlogic concentreerde zich op het ontwerpen van een oplossing voor blauwe bessen-, frambozen- en bramengewassen. Het idee was om een pot te maken die de gezondheid van de plant zou verbeteren en het voor de teler mogelijk maakt om de plant goed te voeden zonder de plant te verdrinken. "Traditionele potsystemen verdrinken vaak de planten als je ze te veel water geeft," zegt Holby.

Hij vertelt dat hij door een vriend was benaderd die hem vroeg of het mogelijk was om een betere pot te ontwerpen om blauwe bessen te telen. "Ze vertelde me dat er een grote vraag was naar iets met een betere afvoer, betere luchtstroom en betere isolatie tegen ziekten. Hierdoor ging ik de mogelijkheden onderzoeken en kwam ik in contact met professionals in de substratensector."

Na de wereld rond te hebben gereisd, producenten te hebben bezocht en de problemen en bestaande producten op de markt te hebben geanalyseerd, realiseerde Holby al snel dat er geen enkele pot bestond die aan de specifieke eisen van de zachtfruitsector tegemoet kwam. De bestaande hydrocultuuremmers en -houders waren allemaal ontworpen om behalve zachtfruit ook andere gewassen in te telen. "De bestaande potten waren ook niet groot genoeg voor zachtfruit of er ontbraken belangrijke punten in hun ontwerp."



Het antwoord van Plantlogics was een uniek, vooraf gepatenteerd ontwerp dat de oppervlaktespanning van het water manipuleert. "Dit ontwerp optimaliseert niet alleen de afvoer maar laat ook lucht door in de pot voor een betere wortelgezondheid," volgens Holby.



Het geheim achter deze oplossing is de combinatie van een piramidebasis die water dwingt aan de buitenranden van de pot af te vloeien, wat de natte zone minimaliseert en extra gaten in het midden van de pot die zuurstofopname in het midden van de wortelmassa toestaat. Dit ontwerp voorkomt dat de wortel in contact komt met de grond en pathogenen en verbetert drastisch de gezondheid van de wortelzone.

Na de succesvolle introductie van de eerste ontwerpen merkte Plantlogic dat er vanuit de hele wereld een overweldigende interesse was in hun potten. Het bedrijf ging door met de ontwikkeling en begon terrein te winnen in de opkomende zachtfruitsector.


Israel Holby in een bessenveld met Plantlogic potten met een koelrok.

Momenteel zijn de potten van Plantlogic en hun ondersteunende systemen verkrijgbaar in meerdere configuraties en maten. Elk van hen is voor een specifiek gewas ontworpen en kan volledig worden aangepast aan elk type teelt op vele verschillende markten. Aangezien de wereldwijde zachtfruitmarkt het potentieel heeft voor een snelle groei en er dagelijks meer kennis wordt opgedaan, kan Plantlogic het systeem voortdurend vernieuwen en verbeteren.



Een grote drijfveer voor Plantlogic's toewijding aan ontwikkeling is de invloed die substraatproductie kan hebben op het milieu. "Substraatproductie kan hoogwaardig fruit produceren in grote hoeveelheden maar de afvoer van het irrigatiewater kan ook het milieu schaden. Wij streven naar het ontwerpen van producten die dit voorkomen en de reputatie van de substraatsector beschermen."

Voor meer informatie:
Plantlogic

Publicatiedatum: