Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: Tomaten lopen risico door droogte

Diverse gebieden in Italië lijden onder de huidige droogte en in Parma en Piacenza is zelfs de noodtoestand uitgeroepen. In het gebied heeft het al maanden niet geregend en daar lijkt de komende dagen geen verandering in te komen.



Vooral tomaten lijden onder de droogte en dit is problematisch, want er zijn veel mensen werkzaam in deze sector. In 2015 was de nationale productie 4,5 miljoen ton met een omzet van ongeveer €3,1 miljard, wat betekent dat Italië de twee na grootste producent van tomaten is na de VS en China. Er wordt €8,6 miljoen beschikbaar gesteld om noodvoorzieningen aan te leggen en voor de toevoer van water. Door de moeilijkheden met verplantingen in de lente en de late vorst in april hebben sommige telers in Emilia Romagna besloten om late variëteiten (die eind september/oktober geoogst zouden worden) niet te verplanten, omdat er niet genoeg water beschikbaar is voor irrigatie. Het niveau van het grondwater is laag en rivieren en beekjes staan bijna droog. Zelfs het niveau van de Po is flink lager dan normaal. 

Davide Previati, technisch manager bij Op Asipo di Parma, laat weten dat de tomaten gevaar lopen. "De gebieden onder aan de bergen die water uit kanalen en watertanks halen, lijden erg onder de droogte. Voor bedrijven die dicht bij de PO liggen, is de situatie iets beter, maar ook het grondwater verdwijnt snel. Telers hebben bovendien meer kosten, omdat ze door de hoge temperaturen meer water verbruiken."

"Dit samen zorgt voor problemen voor zowel de telers als de industrie, omdat voor het telen van de gewassen veel water nodig is. Op 23 juni was er overleg gehad met een lokaal raadslid voor de landbouw, Simone Caselli, om te kijken of we hier samen een oplossing voor kunnen vinden," legt Tiberio Rabboni (op foto), directeur van het Organizzazione interprofessionale Pomodoro da industria del nord uit.

Confagricoltura, een Italiaanse organisatie voor landbouw beschrijft enkele schrijnende situaties. In Venetië zit er bijvoorbeeld zout water in de grond, wat voor problemen zorgt wanneer het grondwater voor irrigatie wordt gebruikt. Er is op een afstand van 12 km binnenlands nog zout water in de grond gevonden. Tot nu toe heeft ongeveer 25% van de gewassen hierdoor schade opgelopen. Radicchio di Chioggia Igp planten lopen ook gevaar. 

Gelukkig heeft Zuid-Italië geen problemen van de droogte ondervonden. "Natuurlijk is water niet in overvloede aanwezig, maar de situatie is hier niet zo schrijnend als in het noorden," legt Gennaro Velardo, directeur van Italia Ortofrutta uit.
Publicatiedatum: