Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
tomatenteler Paul van Paassen

Eerste ervaringen met AntiCondens in tomatenteelt

Tomatenteler Paul van Paassen heeft als eerste in Nederland ervaring met de coating AntiCondens voor glas. "Er valt duidelijk meer licht binnen", constateert hij.



Gedurende het jaar zijn de ruiten de helft van de tijd nat door condens. Dat kan veel licht wegnemen. Onderzoekers van Wageningen University & Research zagen bij proeven in 2010 dat de manier van condensatie veel uitmaakt: bij druppels op het glas is de transmissie lager, bij een waterfilm kan hij zelfs wat stijgen. Gemiddeld liep de lichtinval in hun proeven bij gewoon tuindersglas met 5% terug door condensatie. Met name in de lichtarme maanden zijn de ruiten constant beslagen. Dat kost dus productie. Een antidrop coating kan ervoor zorgen dat er vrijwel geen lichtverlies optreedt, schreven de Wageningse onderzoekers in hun rapport.

Zo'n coating is er nu. Mardenkro heeft de afgelopen jaren de bestaande coating AntiCondens voor foliekassen doorontwikkeld tot een product dat geschikt is voor glas.

Eerste ervaring met AntiCondens voor glas
Trostomatenkweker Paul van Paassen in Bleiswijk heeft als eerste ervaring. Als proef had hij in mei 2016 zes ruiten gecoat met AntiCondens. "Dat was overtuigend, je zag meteen dat er geen druppels meer op de behandelde ruiten zaten", vertelt hij. Op aanraden van zijn teeltvoorlichter heeft hij aan het eind van het seizoen AntiCondens besteld en aangebracht tijdens de teeltwisseling in december 2016. Het aanbrengen van AntiCondens moet gebeuren op schoon en droog glas. Van Paassen: "Het was dat jaar heel vochtig in de kas en de ruiten bleven erg lang nat. Je weet dat je dan licht verliest", zegt hij.

"Er was precies één droge dag in die periode. Omdat ik toch al de verwarmingspijpen moest opstoken om de dampen van de net aangebrachte verf kwijt te raken, droogde de coating meteen mee."

AntiCondens gaat één seizoen mee. Als de ruiten aan het eind van het teeltseizoen worden schoongemaakt met een reinigingsmiddel zal de coating grotendeels verdwijnen.


Links zonder AntiCondens, rechts met AntiCondens.

Meer licht in de kas
De teler is tevreden over het resultaat: "Het ziet er nu heel anders uit in de kas. Er is wel condens, maar je ziet het niet. Daardoor is het duidelijk lichter."

Hij vindt het moeilijk om de gevolgen daarvan voor productie en kwaliteit in te schatten, omdat het ene jaar nooit met het andere te vergelijken is. "Maar ik denk wel dat ik erop verdiend heb", geeft hij aan. Van Paassen heeft de intentie om ook volgend jaar weer AntiCondens aan te brengen.

Meer licht = meer productie
Mardenkro heeft de lichtinval gemeten onder de coating en onder een ruit waarvan een deel niet gecoat is. Op drie opeenvolgende dagen in mei 2017 was de lichtinval onder de coating 6 à 7% beter dan onder het ongecoate glas. Bij tomaat leidt een toename van 1% licht tot 0,7 à 1,0 % meer productie (gegevens Wageningen UR).

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 70 69
sales@redusystems.com
www.redusystems.com
Publicatiedatum: