Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland investeert in verduurzaming en intensivering Braziliaanse teelt

Nederland heeft in Brazilië een sterke positie in plantaardige genetica. Vooral daarmee heeft ons land een rol te spelen bij een verdere duurzame ontwikkeling en intensivering van de Braziliaanse teelt. Er zit nog veel groei in Brazilië, ondanks dat er – in waarde - meer voorgebakken frites naar Brazilië wordt geëxporteerd. Ondanks de diepe economische en vooral politieke crisis waar Brazilië zich in bevindt, gaat het goed met de teeltsector. Het is een belangrijke en robuuste pijler van de Braziliaanse economie.

Indrukwekkende productiecijfers
De agrarische productiecijfers zijn indrukwekkend, evenals de exportcijfers. Het land is van continentale afmetingen en mogelijkheden om de productie verder uit te breiden zijn er legio. Brazilië heeft 84 miljoen hectare land- en bosbouw. Het land wordt door Wereldvoedselorganisatie FAO aan de lat gezet om een belangrijk deel van de extra productie van voedsel dat straks nodig is om de wereld te voeden voor zijn rekening te nemen. Deze factoren zeggen genoeg over het belang en potentieel van dit land voor de productie van producten en de wereldvoedselvoorziening. Door uitbreiding van het areaal, maar vooral door intensivering van de productie.

Afhankelijk van invoer genetisch materiaal
Opvallend is dat Brazilië door de bank genomen voor de meeste sectoren (nog) sterk afhankelijk is van de invoer van – kwalitatief hoogstaand – genetisch materiaal uit het buitenland. In de productie van hoogwaardig materiaal zijn ze zelf niet zo goed.

En dat is de meeste Nederlandse bedrijven niet ontgaan. Inmiddels is er een breed scala aan bedrijven actief op de Braziliaanse markt. Bedrijven zijn onder andere actief op het gebied van pootaardappelen en zaden van groenten en fruit. In Brazilië spelen Nederlandse bedrijven een prominente rol in deze sectoren.

De Braziliaanse overheid zou – onder druk van lokale bedrijven die op dit vlak actief zijn – overigens graag deze grote afhankelijkheid van het buitenland voor uitgangsmateriaal in een aantal strategische sectoren verminderen en een eigen industrie ontwikkelen. En onderneemt soms – via wet of regelgeving of importverboden – pogingen daartoe. Maar tot op heden is dat niet echt gelukt.

Plantaardig uitgangsmateriaal
Holambra, de 'Nederlandse kolonie' nabij de stad São Paulo, is uitgegroeid tot het belangrijkste tuinbouwcentrum in Brazilië. Hier is een belangrijk deel van het aanbod van uitgangsmateriaal en technologie voor de tuinbouwsector geconcentreerd. Vooral voor de sierteelt, maar ook Nederlandse zaadbedrijven als Enza, Rijk Zwaan en Bejo zijn hier gevestigd.

De productie van groenten en aardappelen is overwegend voor de thuismarkt. Brazilië staat bekend als fruitland en er wordt veel fruit via Nederland naar de rest van de wereld geëxporteerd.

Hortitec beurs
Holambra is een belangrijke springplank naar de Braziliaanse markt. Met als hoogtepunt de jaarlijkse Hortitec-beurs, die dit jaar van 21 – 23 juni plaatsvindt. De Hortitec-beurs biedt een uitstekende gelegenheid om de Braziliaanse markt te verkennen op gebied van uitgangsmateriaal en tuinbouwtechnologie en contacten op te doen. Wat pootaardappelen betreft zijn de grote Nederlandse handelshuizen al sinds jaar en dag actief op de Braziliaanse markt.

Wet- en regelgeving
Er zitten heel wat haken en ogen aan het exporteren van plantaardige producten naar Brazilië. Belangrijke vuistregel voor export van dit soort producten naar Brazilië is dat dit verboden is, tenzij het specifiek is toegestaan. Voor plantaardige producten moet er – aantoonbaar – sprake zijn van historische import van voor 2005. Is dit niet het geval, dan dient er een eerst een risicoanalyse te worden uitgevoerd. Hetgeen op dit moment nog jaren kan duren en kostbaar is. Voor de zaden is er inmiddels een algemene zaadwet in werking getreden, waar men redelijk mee uit de voeten kan, maar voor de sierteeltsector werkt deze regelgeving zeer beperkend. 

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: