Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Project 'Duurzaam Water in de glastuinbouw' afgerond

Onderzoeken naar specifieke waterzuiveringstechnieken voor de glastuinbouw zijn erg gewild in het kader van de naderende zuiveringsplicht die 1 januari 2018 ingaat. Met name waar het gaat om de implementatie van systemen.

Binnen het recent afgeronde project "Duurzaam Water in de glastuinbouw" is door Wageningen University & Research Business Unit Glastuinbouw (WUR) met toeleveranciers onderzocht hoe de implementatie van verschillende waterzuiveringssystemen uitgevoerd kan worden. LTO Glaskracht Nederland was een van de opdrachtgevers.

Doelen van het project waren:
  • Uitwerken van een voorstel voor een uitvoeringsvorm van de zuiveringsplicht
  • In beeld brengen van het proces dat telers moeten doorlopen om te komen tot de meest efficiĆ«nte keuze om te kunnen voldoen aan de zuiveringsplicht
  • Vaststellen van het zuiveringsrendement van zuiveringsinstallaties in praktijksituaties
Om uitvoering te geven aan de eerste doelstelling is een protocol ontwikkeld voor het toetsen van het zuiveringsrendement van diverse zuiveringsinstallaties, op basis waarvan deze installaties telers in staat stellen om te voldoen aan de zuiveringsplicht.

Aan de andere twee doelstellingen is gewerkt door de implementatie van de zuiveringstechnieken te volgen voor twee bedrijven (komkommer en opkweek groenteplanten in combinatie met potplantenteelt) en een semipraktijksituatie (komkommer, paprika). De waterstromen zijn voor deze situaties in kaart gebracht met het model waterstromen van WUR. De strategie voor omgang met water voor de wat langere termijn is met deze telers bekeken, omdat dit van belang is voor de manier waarop de zuiveringsplicht wordt ingevuld. Met deze informatie is bekeken hoe op een simpele manier de hoeveelheid lozingswater beperkt kon worden en op welke manier de zuiveringstechniek het meest efficiƫnt toegepast kon worden. Voor twee technieken die op basis van het protocol zijn goedgekeurd is in (semi-) praktijksituaties gekeken naar effectieve toepassing voor het zuiveren van het lozingswater, eventueel in combinatie met ontsmetting van het drainwater. De resultaten zijn te vinden in het eindrapport praktijkimplementatie zuiveringstechnieken.

Alle relevante stappen (zoals deze voor de praktijkbedrijven zijn doorlopen ) om tot een juiste zuiveringsstrategie te komen zijn beschreven in een stappenplan. De meest geschikte strategie is afhankelijk van het specifieke bedrijf en zijn omgeving. Daarom is het van belang om een aantal zaken goed uit te zoeken, voordat de keuze gemaakt wordt voor een bepaalde zuiveringstechniek. Dit stappenplan kan telers daarbij helpen.

Zie voor meer informatie het eindrapport en de projectpagina.

Bron: Glastuinbouw Waterproof
Publicatiedatum: