Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drijvend systeem voor basilicum op substraat

FreshPlaza bezocht Disafa's Experimental Centre in Turijn, waar professor Silvana Nicola de afgelopen 20 jaar het onderzoek heeft gecoördineerd naar de bodemloze teelt van groenten en geneeskrachtige planten. Daar zagen we ook de met het drijvende systeem gekweekte basilicumplanten.


Silvana Nicola

"Vorig jaar hebben we het kweken van basicilum met het NGS-systeem getest. We hebben 4 verschillende bevruchtingsplannen geprobeerd en uitstekende aromatische profielen verkregen. Dit jaar hebben we hetzelfde experimentele plan herhaald maar hebben we de teelttechnieken veranderd door een drijvend systeem te gebruiken. Zo hebben we de gewasdichtheid vergroot. Ik ben ervan overtuigd dat met dit systeem producenten de productie per vierkante meter kunnen maximaliseren in vergelijking met andere systemen die vloeibare of vaste substraten gebruiken. Dit is een kringloopsysteem zonder emissies."

De test wordt uitgevoerd in samenwerking met het Departement van Wetenschappen en Geneeskunde Technologie in Turijn. De geoogste producten worden na het drogen en ontvochtigen geanalyseerd omdat het maximaliseren van de oogst de smaak niet mag beïnvloeden.

"We werken met basilicum omdat in Italië de vraag veel lager ligt dan het aanbod. We willen begrijpen met welk proces het best hoogwaardige basilicum gekweekt kan worden."



De onderzoeksgroep zal ook een kosten/baten analyse maken om de kosten-kwaliteit verhouding te begrijpen van een nieuwe transplantatiecyclus in vergelijking met 2-3 keer van dezelfde plant te oogsten.

Zaden en plantjes worden geleverd door Vivai Ricca Sebastiano, een bedrijf dat altijd in onderzoek en innovatie in de agrarische sector heeft geloofd. Sebastiano Ricca werkt al jaren samen met de onderzoeksgroep om de beste planten te leveren om aan alle aspecten van de substraatteelt te voldoen.



Volgens hydrocultuurtechnische stagiair Pietro Benedetti "werden de transplantaties op 17 mei uitgevoerd en is dezelfde dag met fertigatie begonnen.We begonnen direct gegevens te verzamelen over pH, elektrische geleidbaarheid en temperatuur en gaven elke 3 dagen voedingsoplossing. De planten waren op 5 juni klaar om te oogsten. We hadden 3000 planten per vierkante meter met gemiddelde oogsten van 3,6 kg/m2 en een gemiddeld waterverbruik van 20 L/kg product."

Om de voedingsoplossing te beluchten, gebruikt het team druppelaars die de lucht rechtstreeks in de oplossing blazen, waardoor er op zuurstoftoevoerkosten wordt bespaard. Maar dit is slechts één van de vele technische trucs die gebruikt worden om de oogst en kwaliteit te maximaliseren!

Contactgegevens:
Silvana Nicola

Università degli Studi di Torino, DiSAFA, Gruppo Orticoltura e Colture Officinali
Largo Paolo Braccini 2
10095 Grugliasco (TO)
Email: silvana.nicola@unito.it
Publicatiedatum: