Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouwbedrijven beboet voor gebruik dichloorvos

Door het analyseren van waterkwaliteitsdata heeft Waterschap Rivierenland achterhaald hoe het verboden gewasbestrijdingsmiddel Dichloorvos eind februari in het aanvoerkanaal van gemaal Dam van Brakel terecht kwam. Na bedrijfsbezoeken in de polder van Poederoijen zijn door het waterschap en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) enkele boeterapporten opgemaakt.

Inmiddels zijn drie tuinbouwbedrijven in de polder bij Poederoijen door Waterschap Rivierenland beboet voor het gebruiken van het verboden dichloorvos. Er zijn boetes uitgeschreven en twee bedrijven hebben een lozingsverbod opgelegd gekregen.

Waterschap Rivierenland meet de waterkwaliteit in zijn beheergebied metverschillende meetnetten. Zo wordt nagegaan hoe het staat metbeleidsdoelstellingen op het gebied van de waterkwaliteit.

Na een melding van drinkwaterbedrijf Dunea zijn handhavers direct deze datanagegaan. Dit leverde aanwijzingen op waar verder te zoeken. Op basis van dezeaanwijzingen zijn gerichte watermonsters genomen in het gebied van de polder bijPoederoijen. Zo werd het zoekgebied verder verkleind. Uiteindelijk leidde dittot een aantal gerichte bedrijfsbezoeken door handhavers van het waterschap enmedewerkers van de NVWA.

Bij één bedrijf werd Dichloorvos in het drainagewater aangetroffen. Bij eendrietal bedrijven zat het in gewassen. Bij deze drie bedrijven is eenboeterapport opgemaakt door de NVWA. Het waterschap heeft bij twee bedrijven eenlozingsverbod opgelegd.

Waterschap Rivierenland heeft eind maart controlemonsters genomen in depolder bij Poederoijen. Er is geen Dichloorvos meer aangetroffen in hetoppervlaktewater.




Publicatiedatum: