Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ENZA Arthur Zwinkels tevreden over gele paprika Gialte

In Bleiswijk staat kwekerij De Hooge Woert. Daar teelt Arthur Zwinkels 7,5 ha van het gele paprikaras Gialte (E20B.0132). Dit is het eerste jaar dat hij Gialte als hoofdras heeft staan. Het ras dat hij hiervoor teelde was kwalitatief prima, maar de productie viel wat tegen. In de proef van vorig jaar liet Gialte al zien dat het met de productiviteit wel goed zit. Dus de keuze was snel gemaakt. Prettige bijkomstigheid is dat Arthur aan kwaliteit niks inlevert ten opzichte van vorig jaar.

Gialte is gezaaid op 17 oktober en rond Sinterklaas geplant. De eerste oogst vond eind maart plaats. De teelt verloopt tot dusver voorspoedig. Arthur: "In het begin groeide hij hard. Dat is prettig want dan heb je de kas snel vol. Later werd dat minder door het toenemen van de plantbelasting. Daarnaast wordt de lengtegroei verderop in de teelt wat gematigder. Ook dat vind ik positief."

Opvallende kenmerken
"Gialte zet vrij makkelijk en de vruchten komen er vlot af. Wat verder opvalt zijn de sortering en de makkelijke doorkleuring van de vrucht. Daarmee win je zo een paar dagen qua productie." Het gemiddeld vruchtgewicht ligt op 225 gram. Daarmee sorteert Gialte lekker. Verder geeft Arthur aan dat Gialte geen dubbele oksels heeft. "Het ras dat ik vorig jaar teelde had nog wel eens twee vruchten in een oksel, waardoor veel vruchten op de grond vielen. Bij Gialte heb ik daar geen last van."

Arbeidsintensiviteit
Gialte heeft de naam een iets arbeidsintensiever ras te zijn dan het standaard ras, maar Arthur is het daar niet helemaal mee eens. "Alles bij elkaar opgeteld vind ik het wel meevallen. Er is iets meer gewaswerk nodig, maar er vallen bijvoorbeeld minder paprika's op de grond. Ook krijg je bij Gialte makkelijker de touwtjes vol. Bij andere rassen blijft er nog wel eens een stengel achter."



Schermen volgens Het Nieuwe Telen
Arthur heeft geen diffuse coating op het dak. Als het nodig is schermt hij met één of twee schermen tegen teveel instraling, om de vruchtkwaliteit goed te houden. Arthur past sommige principes van Het Nieuwe Telen toe. Eén daarvan is om in de avond en de nacht te schermen tegen uitstraling. "Het scherm gaat dan voor driekwart dicht. Hierdoor koelt de kop van de plant niet te snel af, wat de groei van de plant ten goede komt."

Goed resultaat houdbaarheidsproeven
De paprika's van Kwekerij De Hooge Woert gaan naar Harvest House. Gialte doet het goed in de houdbaarheidsproef en over de kwaliteit zijn zij tevreden.

Voor meer informatie:
Enza Zaden
Haling 1E
1602 DB
Enkhuizen
T +31 (0)228 350 100
F +31 (0)228 315 960
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl
Publicatiedatum: