Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ton Slagter: "De rust in de markt is terug"

Opleving bloemkoolmarkt na teleurstellende start voorjaarskool

Tholen - Het seizoen van de Hollandse voorjaarsbloemkool is inmiddels een week of drie onderweg. "Het seizoen begon teleurstellend. Er was te veel bloemkool op de markt uit Nederland, Belgiƫ en Duitsland en het warme weer zorgde voor een mindere kwaliteit in het veld en een stroeve afzet", vertelt bloemkoolteler Ton Slagter van de Firma P.N. Slagter uit Andijk. Hij schat dat het Nederlandse bloemkoolareaal dit jaar tot 5% is toegenomen.

Gisteren zette echter plots een forse prijsopleving in. "De prijs steeg van 45 naar 75 cent. We lopen met de teelt voor op schema en daarom verwacht ik dat we de komende weken een beperkte aanvoer hebben en dat zal resulteren in redelijke prijzen. De rust in de aanvoer is weer terug", vertelt Ton. "Al is de marktsituatie natuurlijk sterk afhankelijk van het weer. Met het zonnige barbecueweer van tien dagen terug met die vrije dagen hoef je geen bloemkool in de actie te doen. Maar nu gaat de bloemkool weer vlot weg."

"De afgelopen weken zijn er regelmatig dagen geweest dat de bloemkool maar 25 tot 30 cent deed op de veilingen en dat is veel te weinig voor deze dure teelt. Maar je moet het over het hele seizoen bekijken. Straks gaan we weer de goedkopere teelt in en als je dan weer goede prijzen hebt, heft dat het weer mooi tegen elkaar op. Ook het winterbloemkoolseizoen, wat in Nederland maar een kleine teelt is, verliep opperbest", vertelt de teler.

De bloemkool lijkt de afgelopen tijd flink aan populariteit te winnen. "We gaan de boerenkool achterna. Van bloemkoolrijst tot pizzabodems van bloemkool, wereldwijd draagt het bij aan de positieve uitstraling van het product", vertelt Ton. "Lange tijd werd de bloemkool als een soort bejaardengroente gezien, maar ook jongelui eten bloemkool, hoor. En laat die oude mensen maar bloemkool eten. Er zijn genoeg 65-plussers in Nederland."

Voor meer informatie:
Ton Slagter
Fa. P.N. Slagter
acm.slagter@quicknet.nl
www.bloemkool-westfriesland.nl