Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Klein, Biotamax

"Met organische meststoffen worden planten weerbaarder"

Tholen - De huidige maatschappij is gericht op duurzaamheid. Door anders naar de teelt te kijken en gericht voedingsschema's toe te dienen kan elke teelt verduurzamen. Nederland staat wereldwijd bekend om haar hoge innovatieniveau in land- en tuinbouw. Ondanks dit staan de ogen van milieu organisatie gericht op ons.

Peter Klein van Biotamax ziet dat er veel telers op zoek zijn naar een passende aanpak. Peter: "Het verder verduurzamen en het verlagen van de footprint gaan goed samen met weerbaar telen/organisch telen. Naast de regelgeving is de maatschappelijke wens waarschijnlijk de belangrijkste reden om deze richting op te gaan."

Peter stelt dat weerbaar telen mogelijk is door een deel van de meststoffen te vervangen met organische meststoffen, die gemaakt worden van reststromen. Met organische meststoffen worden planten weerbaarder, omdat jonge mineralen en koolstoffen sneller door de plant worden opgenomen dan oude mineralen. Daarnaast kan door het gebruik van organische meststoffen de stikstofgift verlaagd worden, waardoor de plant van nature sterker wordt.

Bij groenten wordt met organische meststoffen de smaak verbeterd, doordat er meer mineralen worden aangeboden en de plant een ander wortelgestel ontwikkelt. Naast de plantenvoeding zijn organische meststoffen ook een voedingsbron voor micro-organismen. Door het enten van de juiste micro-organismen in de bodem wordt de opname van de mineralen bevorderd. Micro-organismen zorgen voor de afbraak van dood organisch materiaal. De vrijgekomen stoffen en mineralen worden beschikbaar voor de plant.

Peter: "Door onze monoculturen teelten wordt er veel van gewassen, substraten en bodems gevraagd. Toch is het mogelijk om een natuurlijk evenwicht te creƫren in onze teelt methode. Dit vraagt uiteraard aandacht, focus en een andere denkwijze. Zo wordt schoonheid en de kracht van de natuur zichtbaar en stijgt de productie. Deze hybride teeltmethode is de eerste stap naar het verduurzamen van de teelt en het verlagen van de footprint."

Biotamax, richt zich op het verduurzamen van teelten. Zij leveren aan tradionele en biologische telers. Biotamax levert gecertificeerde producten: de Skal certificaten van Biota-NPK en Biota-Kalium en EU Input en USDA organic certificaten voor Biota-Amino, Biota-Calcium, Biota-NPK en Biota-Kalium. De komende jaren zullen ze het assortiment meststoffen en micro-organismen overigens verder uitbreiden.

Voor meer informatie:
Biotamax
Peter Klein
Rotterdam
tel 06 54 131 472
www.biotamax.nl