Vlamingen gaan voor duurzaam in Zeeland

Tholen - VGT teelt inmiddels op 30 ha in Westdorpe paprika's naast de 15 ha in Rijckevorsel in Belgiƫ. In Rijckevorsel staat hun hoofdvestiging. Deze vier Belgen kozen voor een tweede, grotere locatie in Westdorpe. Wat was hun drijfveer om voor dit tuinbouwgebied te kiezen? En hoe bevalt het hun daar in het Zeeuwse? Tijdens de conferentie in het Bio Base Europe Trainings Centre in Terneuzen wordt dat uitgelegd door Koen.


Koen Neyens, Wim Wuyts, Geert Neyens en Jos Wuyts van de Verenigde Groententuinders

Koen begint met de woorden dat hij tevreden is. Of eigenlijk zeer tevreden. Daar mag geen misverstand over bestaan. "Natuurlijk zijn er weleens discussiepunten. Door het wederzijdse respect voor ieders belangen, is dat goed oplosbaar gebleken." Hij haalt het voorbeeld aan dat de aansluitingen al waren aangelegd voor hun nieuw te bouwen bedrijf. VGT wilde de aansluiting ergens anders hebben. "De vraag is of een projectontwikkelaar zover moet willen gaan met het inrichten van het gebied. Toekomstige tuinders kunnen daar een andere visie op hebben."

Verenigde Groentetuinders wil duurzaam, maatschappelijk verantwoord en toekomstgericht glastuinbouw uitoefenen. Met de bouw van de kassen in Westdorpe wordt er gebruik gemaakt van de restwarmte en CO2 van de Yara-fabriek in Sluiskil. Dat sluit naadloos aan op de missie van VGT.

VGT ervaart een goede en betrouwbare warmtelevering via WarmCo2. "De warmtelevering is stabiel en betrouwbaar. Dat is belangrijk om goed te kunnen telen. Opstartproblemen zijn er altijd. Die hadden we ingecalculeerd. Dit heeft niet voor problemen gezorgd." Ook de CO2 levering gaat naar behoren. Een stabiele afname is voor de tuinders niet altijd te realiseren. Voor de leverancier zou dat wenselijk zijn en voor de telers onmogelijk.

Het bedrijf in Westdorpe van VGT bestaat uit twee identieke bedrijven. De kassen staan strak naast elkaar. Koen: "Dat werkt efficiƫnt. En dat komt iedere dag weer terug." Het staat op een mooi vierkant perceel. De technische ruimte staat aan de Noord-Oostzijde van het perceel.Voor meer informatie over het tuinbouwgebied in Westdorpe:
WarmCo2
Jenny Crone
M: 06 51787034
www.warmco.nl
Jenny.Crone@zeelandseaports.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven