WarmCO2: neutraal in alle opzichten

Tholen - Voor energiebedrijf WarmCO2 is neutraal een belangrijk woord. Daarbij gaat het enerzijds om de inzet van restwarmte en -CO2, waarmee gewerkt wordt aan een klimaatneutrale tuinbouw. Dit jaar staat neutraal ook voor de cijfers van het bedrijf. In 2017 zijn er voor het eerst genoeg inkomsten om de kosten te dekken.

Conferentie
Sinds 2010 levert WarmCO2 restwarmte en restCO2, afkomstig van Yara Sluiskil, aan de telers in Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen. Het project kende vele uitdagingen. De concrete verhalen uit het werkveld en de wetenschappelijke benadering werden gisteren uit de doeken gedaan op de conferentie WarmCO2: Van duurzaam plan naar succesvol project.


Marlon Pijpelink, operating manager WarmCo

Yara-fabriek
WarmCo2 staat voor het uitwisselingsproject van warmte en CO2 uit de Yara-fabriek aan de telers in Westdorpe. Voordat het werkelijk operationeel werd, is er veel aandacht besteed aan de keuze voor partners in dit project. Niet alleen de vraag wie partner werd, moest worden beantwoord. Ook de rol van de partners werd benoemd. En wat is dan de (meest logische) rol voor een partner? Waar liggen de belangen? Daarnaast moest er onderling openheid zijn. Door de juiste rollen toe te wijzen, is er de gewenste onderlinge openheid ontstaan.

Lastige periode
Gedurende het project veranderde de (tuinbouw)wereld. Ambities konden niet worden gehaald, omdat de situatie zo veranderd was. De EHEC, de Russische boycot en de malaise in de tuinbouw gooiden roet in het eten van WarmCO2. Het gebied vulde niet zo snel als verwacht en er moest flink geld bij het project.

Marlon Pijpelink: "De partners in dit project hebben de stip aan de horizon nooit uit het oog verloren. Dat was ons gezamenlijke doel. Dat schept een hechte band. En deze verbondenheid maakt dat we tevreden mogen zijn. Uiteindelijk staat er een goed operationeel systeem. Dat is de basis. En dat functioneert naar verwachting en naar behoren. Daarnaast heb we inmiddels veel operationele kennis, waardoor we onze risico's beheersbaar houden."

Casfhlow
Marlon haalt ook aan dat er wederzijdse commitment is van de betrokken partijen. Last but not least … per 2017 draait WarmCo2 cashflow-neutraal. En er is inmiddels zicht op de aflossing van de lening die nodig was voor de benodigde investeringen. Wanneer de laatste 50 hectare gevuld wordt, gaat het duurzame project meer winst draaien.


Jenny Crone:"Als we meer kennis met elkaar delen, zal iedereen versnellen. Het eigen belang zou ondergeschikt moeten zijn aan het algemeen belang."
 

Er stond een goed verzorgde lunch klaar
 

Koen Neyens (VGT), Edward Verbakel (VB Groep) en Jacco Besuijen (Prominent)
 

Er was veel kennis aanwezig. Tijdens de lunch ontstonden interessante gesprekken.


Ongeveer 80 mensen luisterde aandachtig naar de presentatie. Het was een serieus publiek uit diverse disciplines; kassenbouwers, adviseurs, telers, provinciale en landelijke bestuurders, enz.

Voor meer informatie:
WarmCO2
Jenny Crone
M: 06 51787034
www.warmco.nl
Jenny.Crone@zeelandseaports.com
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven