Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse wetenschappers onderzoeken plantenteelt op Mars

Plantenteelt is belangrijk voor de ontdekking van de ruimte en voor onderzoeken voor de toekomstige missies naar Mars. Het experiment, Seedling Growth-3, is een onderdeel van de International Space Stations SpaceX-11 missie. Deze zal 1 juni van Cape Canaveral in de Verenigde Staten gelanceerd worden. Er zal onderzocht worden of planten levensvatbaar zijn in de ruimte. 

Het project is wordt mede geleid door Javier Medina, een onderzoeker van de Higher Council of Scientific Research (CSIC). Medina: "Dit experiment is het resultaat van een samenwerking tussen Europese en Noord-Amerikaanse onderzoeksgroepen. Het doel is om te weten te komen wat het effect van de afwezigheid van zwaartekracht is op de ontwikkeling van planten, zodat we planten kunnen verbouwen in een ruimtelijke omgeving."

De onderzoeker zegt dat de verbouwing van planten essentieel is voor de ontdekking van de ruimte en om leven op mars mogelijk te maken. Het experiment bestaat uit het verzenden van duizenden zaadjes van de plantensoort Arabidopsis thaliana naar de ISS. Het zijn planten zoals kool, koolraap, radijs en mosterd. Deze planten worden vaker gebruikt bij onderzoeken, omdat er veel informatie over deze planten beschikbaar is. Javier Medina: "Deze planten zijn makkelijk te bewerken en te verbouwen, waardoor er veel biologische gegevens verkregen kunnen worden."

De aanpassing van planten in een omgeving zonder zwaartekracht
De omgevingsomstandigheden van de ruimte, vooral de afwezigheid van zwaartekracht, zijn een bron van belasting voor de planten. Vergelijkbare omstandigheden zijn zout, droogte, koude en hitte. Het project zal daarom methodes gebruiken die vergelijkbaar zijn met methodes die gebruikt worden met betrekking tot klimaatverandering op aarde. Onderzoekers hebben al eerder sla geteeld in ISS, wat de astronauten zelf opaten. Volgens Medina was dat experiment echter niet compleet. Hoewel de planten groeiden, konden ze niet de reden achterhalen. 

Het doel van het huidige onderzoek is om te achterhalen waarom de planten zonder zwaartekracht kunnen groeien. Zwaartekracht is een essentiĆ«le factor voor de ontwikkeling van planten. Daarom is de achterliggende kennis belangrijk, zodat planten in de ruimte geteeld kunnen worden zonder onzekerheden. 

Javier Medina leidt een Europees team. In Noord-Amerika wordt het project geleidt door de University of North Carolina. De European Space Agency (ESA) en de North American Space Agency (NASA) steunen en besturen de experimenten van het project in ISS. Het Seedling Growth-3 experiment maakt gebruik van de Spaanse ruimtetechnologie.

Bron: revistadearte.com
Publicatiedatum: