Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
PCA-voorzitter Robert Hayes voorspelt hightechontwikkelingen:

Arbeidskosten drijven verschuiving in Australië naar meer beschermde teelt

Door de constante stijging van het minimumloon zijn Australische telers erg geïnteresseerd in automatisering en mechanisatie. "Arbeidskosten zijn een van de belangrijkste factoren voor de omschakeling naar beschermde teelt in Australië," zegt PCA-voorzitter Robert Hayes.

Hayes is de voorzitter van Protected Cropping Australia, de Australische sectororganisatie die professionals verenigt uit kassen, tunnels en de binnenteelt. Als de oprichter van Freshzest, een van Australië's grootste binnentelers van verse kruiden en culinaire bladgroenten, weet Hayes alles over de huidige uitdagingen waar hij en zijn sectorcollega's dagelijks tegenaan lopen.



"Daar 75 procent van onze 24 miljoen inwoners in een van de vijf grote steden – Brisbane, Sydney, Melbourne, Adelaide of Perth – woont, is het belangrijk om dichtbij deze regio's te produceren. Dit heeft de ontwikkeling van de glastuibouw en beschermde teelt in Australie in de hand gewerkt omdat bedrijven een concurrerender en verser lokaal alternatief kunnen telen dat anders moet worden ingevlogen of met vrachtwagens aangevoerd, tegen hoge transportkosten."

De tomaat voorop

Een goed voorbeeld van deze ontwikkeling is de Australische tomatensector, waarin 4 grote spelers een grote groei hebben geïnitieerd met hightechkassen. In de afgelopen 8-10 jaar zijn ze de vollegrondstomaten voorbijgestreefd met een beter, stabiel kwaliteitsproduct en hebben ze de sector uitgebreid door diversificatie in rassen en types.

Volgens Hayes is dit maar één goed voorbeeld dat het gebruik van kassentechnologie rechtvaardigt om betere en versere Australische producten te telen. "Een van de belangrijkste redenen waarom de beschermde teelt zo populair is, is het risicobeheer. Je kunt de omgeving veel beter besturen, jaarrond een consistente kwaliteit produceren en een lagere milieubelasting hebben omdat je optimaal gebruik kunt maken van de middelen."

Volgens de PCA-voorzitter heeft dit de ogen van veel van zijn collega's geopend om beschermde teeltpraktijken in andere gewassen dan tomaten uit te proberen. "Momenteel is er veel belangstelling voor beschermde aardbeienteelt ////OF ALGEMEEN – BOSVRUCHTEN???////. De groei in beschermde teelt in deze sector is fenomenaal. Aardbeiengewassen die in de vollegrond werden gekweekt worden tegenwoordig in Australië vooral in tunnels geproduceerd, maar de sector wil nu ook overgaan naar hydrocultuur, slimme klimaatbeheersing, glazen kassen en speciale systemen zoals intrekbare Cravo-kassen."

Hightech teelt

Andere belangrijke ontwikkelingen die Hayes voorziet zijn in komkommer-, aubergine- en capsicumgewassen. "We verwachten meer technologische vooruitgang en een verschuiving naar hightech in deze gewassen."

Hayes' eigen bedrijf Freshzest wil ook zijn productie uitbreiden naar aanleiding van de toenemende vraag naar zijn product. Hun plan voor de ontwikkeling van een kas van 2,5 hectare in Zuid-Australië werd onlangs goedgekeurd. Dit project zal ook gebruik maken van de nieuwste innovatieve technologieën om niet alleen de milieubelasting maar ook de behoefte aan handenarbeid voor het product te verminderen.

 
Paprika-oogstautomatisering in het European Sweeper onderzoeksproject

"Wij zijn, net als bij bijna alle Australische producenten, op zoek naar arbeidsbesparende machines en technologie. Denk aan geautomatiseerd oogsten, mobiele afvoersystemen, etc. Een kas is een goede omgeving om automatisering en mechanisatie in te zetten daar je het voordeel hebt van bijvoorbeeld ketelleidingen waarover efficiënte robotica zich kan verplaatsen."

PCA Conferentie

Om te weten te komen welke van deze robotica en andere arbeidsbesparende technologieën zijn bedrijfsactiviteiten minder arbeidsafhankelijk zouden kunnen maken, zegt Hayes dat hij de komende PCA Conferentie in Adelaide deze zomer zeker zal bijwonen.

"Dit jaar zal de conferentie veel nadruk leggen op automatisering en LED-belichting. We kunnen van andere sectorcollega's leren en over de nieuwste technologie zien en horen. De vele netwerkmogelijkheden maken het samen met de technische presentaties een uniek evenement dat een zeer interessante mix van mensen samenbrengt."

Van 9 tot en met 12 juli worden er tussen de 400 en 500 afgevaardigden verwacht in het Adelaide Convention Centre. Naast een vakbeurs met meer dan 60 stands heeft de PCA een zeer interessant tweedaags sprekersprogramma samengesteld om belangrijke onderwerpen en uitdagingen te bespreken die Australische telers momenteel tegenkomen. Klik hier voor meer informatie over de 2017 APEX - Brinkman PCA Conference!

Publicatiedatum: