Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse delegatie bezoekt Hydroclimaponics, Zuid-Afrika

Op woensdag 10 mei hebben afgevaardigden van de Landbouwraad van de Nederlandse ambassade en HAS Den Bosch een innovatief kassenproject in Centurion, Zuid-Afrika bezocht. Het bedrijf, Eden green, heeft een innovatief plan bedacht om undercover te telen. Dit nieuwe systeem heet Hydroclimaponics en bestaat uit, onder andere, hydrocultuur. Ook specifieke microklimaatbeheersing mechanismes zijn hier onderdeel van. 


De Landbouwadviseur samen met eigenaren Jacques van Buuren en Theo Cilliers

Het hydroclimaponics systeem
De naam 'hydroclimaponics' hoort bij het product dat Eden green heeft ontwikkeld en heeft een eigen licentie. Het systeem wordt getest in zware omstandigheden om er zeker van te zijn dat het systeem in ieder klimaat goed werkt.

Het basissysteem is gemaakt van plastic buizen waarin planten verticaal worden geteeld. Onder de buizen waarin de planten staan ligt een buis waarin lucht zit. Deze lucht bevat precies de juiste luchtvochtigheid, temperatuur en CO2 niveau die de planten nodig hebben om optimaal te groeien. Op deze manier wordt voor iedere plant een microklimaat gecreëerd. Bovendien worden er twee pompen gebruikt om ervoor te zorgen dat de druk voor iedere plant hetzelfde is. Het water druppelt van bovenuit over de planten en bevat precies de voedingsstoffen die deze specifieke planten nodig hebben. Dit betekent dat per m2 700 planten per jaar geoogst kunnen worden, veel meer dan in een conventionele kas met hydrocultuur. Bovendien kunnen met dit systeem verschillende soorten planten in een kas worden geteeld en is het systeem zeer efficiënt wat betreft water- en energieverbruik.



De manager van de kas oogst kropsla 

Relatief low tech
De apparatuur die gebruikt wordt is relatief low tech (zoals de plastic buizen) en gemakkelijk om mee te werken. Toch was de ontwikkeling van het systeem en alle afzonderlijke onderdelen juist wel high tech. De lucht moet bijvoorbeeld voor iedere plant hetzelfde zijn, maar dit is niet mogelijk omdat de planten zich tot verschillende afstanden van de pompen bevinden. Dit verschil in afstand moet dus gecompenseerd worden. Een voorbeeld voor een oplossing van dit probleem is dat eerst de gewassen in het lage gebied worden geplant en daarna pas de hogere, omdat de planten die hoger staan sneller groeien. 

De link met Nederland 
Het Hydroclimaponics systeem is in Nederland ontworpen in samenwerking met, onder andere, sme's (small and medium enterprises) die gespecialiseerd zijn in de bouw, gietwerk en technische installaties. Ook bedrijven die normaliter niet binnen de teelsector werken hebben meegewerkt aan dit project, omdat juist deze bedrijven nieuwe ideeën in kunnen brengen. Voorbeelden van bedrijven waar Eden green ook mee samenwerkt zijn Rijk Zwaan en PI Consultants. Priva is eveneens een strategische partner en ook de Universiteit van Wageningen was betrokken bij de ontwikkeling van het systeem. 

Het bedrijf wil het systeem blijven ontwikkelen en dat houdt in dat investeerders en
universiteiten bij dit proces betrokken zullen worden. Ook zal er in Almelo, waar de Nederlandse testlocatie is, een trainingsprogramma opgezet worden om studenten te trainen in het werken met het hydrocultuur systeem en nieuwe technologieën te ontwikkelen. Dit was ook een van de redenen van het bezoek van HAS Den Bosch aan Eden green.

Verdere ontwikkeling
De faciliteiten in Almelo zullen ook gebruikt worden om het systeem nog verder te ontwikkelen. Het doel is om potentiele investeerders er van te overtuigen dat het hydrocultuur systeem niet alleen zeer goed werkt, maar ook winstgevend is. De faciliteiten zullen gebruikt worden in samenwerking met HAS Den Bosch en de Universiteit Wageningen. De universiteiten zullen zich voornamelijk richten op data onderzoek en het ontwikkelen van een robot die kan planten en oogsten.

Agri business development projects
Eden green is niet alleen geïnteresseerd in winst maken. Hun motto is 'feed te world'. Ze willen het systeem zo simpel mogelijk houden, zodat het hydrocultuur systeem voor iedereen toegankelijk is.

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: