Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zachtfruittelers kiezen voor bloemensubstraat

In de Duitse tuinbouw vindt een interessante ontwikkeling plaats: Perligran-substraat, tot nu toe vooral gebruikelijk bij de teelt van bloemen, wordt ook steeds meer gebruikt in andere teelten. Met name bessen en veel groentensoorten zijn succesvol met het RHP-gecertificeerde materiaal in een gesloten systeem te cultiveren.

De teelt van zachtfruit in een gesloten systeem heeft een Duitsland inhaalbehoefte. Terwijl in Nederland en Groot-Brittanniƫ bijvoorbeeld bijna 100 procent van de aardbeienteelt in kassen plaatsvindt, ligt dit percentage in Duitsland op slechts 10 procent. Dit terwijl het gesloten systeem veelbelovend is: door cultivering ook buiten het seizoen kan op een klein oppervlak een grote oogst behaald worden. De oogstperiode verlengt zich zo van enkele weken naar het hele jaar. Bovendien maken de nauwkeurige planning van de oogst, de besparing van water en bemesting evenals minder ongedierte en ziektes in de grond de teelt van bessen in substraten interessant.


Perligran zorgt bij bessen voor de belangrijke droge wortels en een zeer goede drainage. Foto: Legro

Het gebruik van Perlite substraat Perligran garandeert een goede teelt: door het uitzeven van fijne deeltjes blijft een nagenoeg stofvrije substraatkwaliteit over, die voor optimale drainage, structuurstabiliteit en verluchting van de wortels zorgt. Het RHP-gecertificeerde materiaal is momenteel als enige Perlite product toegelaten in de FiBL-lijst, een lijst van het onderzoeksinstituut voor biologische landbouw van Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland, als grondhulpstof voor de biologische landbouw.


Op ca. 120-150 cm hoge stellages kunnen de bessen op Perlitesubstraat aanzienlijk sneller geoogst worden dan bij de gebruikelijke teelt in de volle grond. Foto: Legro

Langere oogst, snel en eenvoudig plukken
Blauwe bessen kunnen wel acht tot tien jaar in hetzelfde substraat blijven staan. Bij aardbeien zorgt het substraat twee tot drie jaar lang voor een oogstrijke teelt - zonder de bij aardbeien vaak voorkomende aantasting door schimmels en ongedierte. Er wordt onder meer geteeld in hangende goten en stellages. Op ca. 120-150 cm hoge stellages kunnen de bessen aanzienlijk sneller geoogst worden dan in de gebruikelijke teelt in de volle grond. Dit is van groot voordeel, aangezien de loonfactor van bepalende invloed is op de verkoopprijs van aardbeien.

Voor verdere informatie:
www.knauf-aquapanel.com
Publicatiedatum: