Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ron Voorberg, Foothill Greenhouses:

"Komkommerbontvirus kan snel uit de hand lopen"

'Ik weet niet precies hoe het gekomen is maar we hebben wat komkommerbontvirus in de kas. Dit soort zaken kan uit de hand lopen als je er niet direct bovenop springt. Daarom willen we het zo snel mogelijk uitroeien," aldus Ron Voorberg van Foothill Greenhouses, een 6 ha komkommerkas in Ontario, Canada. Ron Voorberg besloot te gaan werken met het komkomerbontvirusprotocol ontwikkeld door de Nederlander Ron Peters. Hij zegt dat telers met dit stappenplan virusvrij kunnen worden.


"We liggen wat afgelegen binnen de belangrijkste teeltregio in Ontario en misschien is dat waarom we zo lang virusvrij zijn gebleven. We telen komkommers op 6 hectare en hebben nooit problemen gehad met dit specifieke virus," zegt Ron Voorberg. Vorig jaar ontdekte hij echter wel een bontvirusinfectie op zijn gewassen. "Als ik iets heb geleerd in al mijn jaren telen, is het dat je dit soort situaties in de eerste stadia aan moet pakken. Je moet het uitroeien zodra het begint."

Om zo snel mogelijk van het virus af te komen, gebruikt Ron Voorberg het protocol van Ron Peters. De Nederlandse komkommerspecialist heeft een streng stappenplan ontwikkeld om het virus in een teeltwissel te verdelgen. Het protocol werd gecreƫerd na ernstige problemen in de Nederlandse komkommersector waarbij telers zich moeilijk van het virus konden ontdoen. "Het protocol is niet erg duur of intens, maar wel streng," zegt Ron Peters. "We zijn het al een paar jaar aan het uitproberen en het is heel belangrijk om de stappen strikt na te lopen en op te volgen. Het virus kan worden geweerd maar is ook hardnekkig."

Ron Voorberg zal binnen enkele maanden resultaten zien. "We groeien op drie blokken en wisselen drie of zelfs vier keer per jaar. Dat is meer dan tien teeltwissels per jaar, dus maken we met de juiste procedures een goede kans het virus buiten te houden," zegt hij. "We hadden snel voorlichting nodig en ik meen dat Ron Peters de beste optie was. Ik vertrouw op zijn kennis en ervaring - hij weet waar hij het over heeft."

Voordat de infectie optrad gebruikte Foothill Greenhouses een biofilter die regelmatig werd schoongemaakt en nieuwe blokken bij elke teeltwissel. "De besmetting mag misschien klein lijken, maar dat was meestal genoeg. Nu willen we het virus met goede procedures helemaal uitroeien."


Neem voor meer informatie over het komkommerbontvirus (CGMMV) protocol direct contact op met Ron Peters:

Ron Peters Proeftuin

info@ronpeters.nl

www.ronpeters.nl


Publicatiedatum: