Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Casey Houweling

"Iedere innovatie leidt weer tot een volgende"

Hoe groei je 365 dagen per jaar daar waar een markt voor de producten is? Gedurende een periode van 10 jaar bouwde Casey Houweling 20 hectare kassen in British Columbia, Canada. Omdat het voor hem (toen) niet mogelijk was om het gehele jaar door te telen, breidde hij zijn bedrijf uit met 50 hectare in Californië. Het was dan ook daar dat hij samen met KUBO op het idee kwam van de Ultra-Clima kas - een kas die niet alleen de oplossing is tegen insectenplagen, maar die het ook mogelijk maakt te telen in het moeilijke klimaat van Utah. Tegenwoordig bezit Houweling water en energie efficiënte kassen op 11 hectare waarmee hij de inwoners van Salt Lake City lokaal geteelde producten kan aanbieden. Een verhaal van 31 jaren continue innovatie, samen met KUBO.



"In 1985 was ik in Nederland om telers van allerlei gewassen te spreken en te vragen hoe zij werkten en met wie. Het is misschien leuk om te vertellen dat mijn vader een Nederlandse immigrant is die in 1956 naar Canada is gekomen om bloemen te telen. Als je de meest recente know-how op het gebied van groenten- en fruitteelt wilt, moet je echt in Nederland zijn. Zo zijn we ook in contact gekomen met KUBO. Tijdens de eerste ontmoeting had ik al een goed gevoel over hen en dat bleek terecht. Sindsdien hebben ze op 20 locaties kassen voor ons gebouwd en we zijn nog steeds bezig met wat we nog zouden kunnen verbeteren. Eigenlijk is ons bedrijf dus een goede omgeving voor innovatie."

De elfde plaag
"Onze samenwerking begon aan het eind van de jaren 80 toen we in Californië overspoeld werden door de witte vlieg. Het was zelfs zo erg dat we het ook wel de "elfde plaag" noemden. Het betekende dat we schermen voor de open ramen in de kas moesten plaatsen, maar dit vond ik geen goed idee. Deze schermen verminderen het licht met 15% en dat verlaagt de productie ook met 15%. Bovendien worden de schermen snel vies en moeten ze dus schoongemaakt worden. Bovendien verminderen ze de ventilatie in de kas. Ik wou dus samen met KUBO een manier bedenken om de insecten buiten te houden zonder dat we te maken hadden met de nadelen die de schermen met zich meebrachten. Dat was het begin van wat we nu het Ultra-Clima concept noemen. Binnen dit concept werken we met een actief, gecontroleerd ventilatiesysteem dat maar 4% van de schermen heeft, die in een standaard kas worden gebruikt. De positieve druk binnenin de kas zorgt ervoor dat insecten niet door een open deur naar binnen kunnen vliegen. De actieve ventilatie in de kas maakt het ook mogelijk om door middel van koelpads de luchtvochtigheid in de kas te reguleren. In 2006 heeft KUBO het eerste prototype gebouwd en daarna leidde iedere innovatie automatisch tot een volgende. Nu hebben al mijn kassen het Ultra-Clima systeem en kan ik overal 365 dagen per jaar telen."

De toekomst van de groenten- en fruitteelt
"Het mooie van de Ultra-Clima technologie is dat je problemen met het klimaat met minimale energiekosten en waterverbruik kunt overwinnen. Dit betekent dat ik zelfs kan blijven telen in de Californische zomer. Dit was voorheen onmogelijk door de hoge temperatuur, sterke wind en de luchtvochtigheid. Wat nog beter is, is dat ik ook uit heb kunnen breiden naar een gebied in Utah waar de omstandigheden voor de teelt normaal niet goed zijn. Er is een goede markt bij Salt Lake City en er is ook veel vraag naar lokaal geteelde producten. Honderd kilometer ten zuiden van dit gebied was een aardgasfabriek die twee soorten afval produceerde: restwarmte en CO2. Ik ben beide nodig om gewassen te kunnen telen en dus heb ik met 11,5 hectare aan kassen mij dichterbij deze fabriek gevestigd. Ik tap nu de restwarmte en CO2 af, die normaal in de atmosfeer zou verdwijnen en dit is bijna voldoende voor wat mijn hele bedrijf nodig heeft. Ik zie toekomst in het telen dicht bij de consument met zo min mogelijk gebruik van energie, water en grondstoffen."


Voor meer informatie:
KUBO Group
Publicatiedatum: