Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onderzoek legalisering

"Vijf telers kunnen voorzien in Nederlandse cannabisbehoefte"

Wat gebeurt er als Nederland de teelt en verkoop van cannabis zou legaliseren? Daar heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie een scenario voor geschetst. "Het zou voor 5 (hele) grote telers mogelijk moeten zijn om te voorzien in de Nederlandse cannabisbehoefte", constateren ze.

Dit aantal is gebaseerd op basis van inschattingen van het WODC, die vaststellen dat de totale cannabisproductie voor de Nederlandse gedoogde coffeeshopmarkt naar verwachting gekweekt worden op enkele hectare (orde van grootte: tien hectare) en de gemiddelde omvang van een kwekerij van 2,25 ha in 2015.

Mocht er gekozen worden voor lokaal toezicht en lokale vergunningsverlening, dan gaat dat aantal omhoog naar 20 kleinere telers. "Om voldoende gemeenten de mogelijkheid te bieden een teler een vergunning te verlenen." Het maximale aantal telers is 100. "Om te voorkomen dat het aantal telers te groot zal worden. De ervaringen van BMC en IGZ, met name in het kader van de teelt van medicinale cannabis, zijn dat er zeer regelmatig wordt gevraagd naar de mogelijkheden om een vergunning te krijgen om te telen; er is dus waarschijnlijk een groot aanbod."

De experts verwachten verder niet dat de productie voor export of illegale markt zal veranderen als de teelt voor de gereguleerde verkoop wordt toegestaan. Ook verwachten niet dat alle huidge telers over kunnen stappen naar de gereguleerde markt.

Lees het hele rapport hier.
Publicatiedatum: