Vervolgonderzoek emissieloos telen:

Komkommer op gebufferd en ongebufferd kokossubstraat

In 2016 is in onderzoek aangetoond dat paprika op een (gebufferd) kokossubstraat emissieloos geteeld kan worden, met een goede productiviteit en productkwaliteit. Vooral de einde-teelt-strategie was hierbij een belangrijk aandachtspunt.

Doel was het zoveel mogelijk leegmaken van de opslagtanks en de matten in de teelt, zodat weinig water en nutri├źnten met het substraat worden afgevoerd en bij de nieuwe teelt maar weinig restwater hoeft te worden bijgemengd. Hier is nog ruimte voor optimalisatie. Emissieloos telen is naar aanleiding van de resultaten van de proeven van 2014-2016 opgenomen als alternatieve strategie voor het toepassen van zuiveringstechnologie op lozingswater. Hiervoor moet nullozing worden aangetoond volgens het 'Aanpak aantonen nul-lozing glastuinbouw'.

Als vervolg op dit onderzoek naar emissieloos telen op kokossubstraat wordt in juni 2017 bij Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw, gestart met een nieuwe kasproef in twee afdelingen. In de proef worden komkommers geteeld en wordt een vergelijking gemaakt tussen een afdeling waarin gebufferd kokos en een afdeling waarin ongebufferd kokos wordt gebruikt. Bufferen van kokossubstraat vindt meestal plaats bij de kweker of op de productielocatie van het substraat, waarbij natrium en andere stoffen worden uitgespoeld. De mogelijkheid wordt onderzocht om te telen op ongebufferd kokossubstraat, waarin met name rekening moet worden gehouden met de concentraties natrium en calcium in het recirculatiewater. Het effect op productie en productkwaliteit wordt gevolgd en er wordt een methode voor bemesting en watergift ontwikkeld om met hogere concentraties natrium om te gaan. Aan het einde van de teelt wordt gewerkt aan een optimalisatie van het leegmaken van de substraatmatten en de waterbuffers.

Partners in het project zijn:
Dutch Plantin, Agrozone, Fiber Filtration, Royal Brinkman, Elektravon Haket, Infa Techniek, Groen Agro Control, Nunhems en Plantenkwekerij Van der Lugt. Het project wordt mede gefinancierd door Hagelunie, Stowa (Stimuleringsbudget Emissiebeperking Glastuinbouw) en Stichting Programmafonds Glastuinbouw. 

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.