Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plant wordt touw wordt compost wordt touw

Tholen - "Wat veel gebruikers van plastic touw niet weten, is dat er na het gebruik altijd restanten in de grond terecht komen die daar honderden jaren blijven. Omdat er ieder jaar weer bijkomen, nemen de problemen die deze plastic fracties kunnen veroorzaken toe. Steeds meer afnemers van compost ondervinden hiervan de gevolgen", vertelt Siep Dijkstra van Lankhorst Yarns. "Met PLA-touw, afbreekbaar touw, hebben we daar een oplossing voor."



Van CO2 naar CO2
Het tuinbouwbouw Elite Bio twine van Lankhorst Yarns is gemaakt van planten. "Planten als mais, suikerriet, suikerbiet en cassave zetten CO² om naar suikers", legt Siep uit. "Door middel van fermentatie worden de suikers omgezet naar melkzuur en via polymerisatie wordt het poly-melkzuur, oftewel PLA. En van dit PLA maken wij ons Elite ® Bio twine." Nieuw is de mogelijkheid om PLA rechtstreeks te winnen uit CO². Daardoor zijn geen plantsuikers meer nodig. "En bij het uiteevallen van het PLA Bio twine in compost krijg je weer water en CO²."

Compostering
Met het touw worden de vruchtgroentenplanten tijdens de teelt ondersteund. Na de teelt breekt het touw samen met de gewasresten af tijdens de compostering. "Touw hoeft er niet uit gezeefd te worden, er ontstaat een volledig bruikbare compost zonder dat er 'schadelijke' touwfracties achterblijven. Veel 'thuis composteerders' kiezen daarom ook voor ELITE® Bio twine. Daarmee sluit je de cirkel", vertelt Siep.



Het Elite Bio twine wordt al meer dan acht jaar gebruikt en de ervaringen die Siep hoort zijn zeker goed. "Het neemt geen water op, is daarin vergelijkbaar met kunstvezel touw, knoopt goed aan, snijdt niet in en is vrijwel ongevoelig voor UV", vertelt hij. "We blijven natuurlijk altijd werken aan verbetering - maar we houden het 100% duurzaam. Uit CO² naar CO²."


Verdere info op www.ELITE-HORTI.com en/of vraag uw ELITE® dealer