Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

China: kunststof vergroot duurzaamheid kasfolie

Tinuvin XT 100, een kunststof additief van BASF, wordt gebruikt door Yuxi Xuri Plastics Production in China dat kasfolie produceert om lage dichtheid polyetheen folie te maken. Deze folie wordt gebruikt om een kas te bedekken waar druiven worden gekweekt.

De eisen, die aan kasfolie gesteld worden, zijn heel hoog. Zo mag de folie geen zon doorlaten, moet het lang meegaan en geschikt zijn voor specifieke gewassen en de regelmaat waarin bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.



Yuxi Xuri Plastics had moeite een oplossing te vinden zodat de folie niet scheurde als er een hoge dosis bestrijdingsmiddelen werd gebruikt in de kas. Het scheuren van de folie kon leiden tot het moeten betalen van compensatiegeld en een kleinere oogst en minder inkomen voor de kweker. Bovendien kostte het hen extra geld om weer folie aan te laten brengen. Het was daarom belangrijk om een oplossing te vinden om de folie steviger te maken en een langere duurzaamheid te kunnen garanderen.

"Door middel van Tinuvin XT 100 kunnen we LDPE folie produceren die zelfs tegen de meest agressieve bestrijdingsmiddelen bestand zijn. Bovendien gaan ze tot twee jaar mee, zelfs bij gebruik onder intensief zonlicht," zegt Mr. Wang Ming Xian, directeur van Yuxi Xuri Plastics. "Door over te schakelen naar Tinuvin XT 100 hebben we ons marktaandeel in Yunnan herwonnen.

"Lichtbescherming, speciaal voor de agrarische sector ontworpen, wordt helemaal aangepast aan de wensen van kritische consumenten in China die oplossingen zoeken voor specialistische gewasbescherming," vertelt Hermann Althoff, Senior Vice President van BASF's Performance Chemicals unit in Asia Pacific. "Deze folie houdt zich ook goed wanneer het in contact komt met houten en metalen kasstructuren. Zonder lichtbescherming zoals in Tinuvin XT 100 zou kasfolie het nog niet een groeicyclus volhouden."

Undercover gewasbescherming
Kasfolie is gevoelig voor zonnestraling en thermische oxidatie, waardoor het kunststof snel erg breekbaar wordt. Bovendien zorgen de steeds strengere eisen ervoor dat een meer verantwoordelijke aanpak noodzakelijk word. Nieuwe aanpakken, zoals biologisch en integrated pest management (IPM), resulteren in verschillende agrochemische aanpakken, wat het noodzakelijk maakt het agrarisch kunststof te beschermen. Lichtbescherming is resistent tegen agrochemische producten, waardoor de folie stevig blijft en verlies van opbrengst en inkomen voorkomt. 

Bovendien onderschept de UV-bescherming de gevaarlijke straling op dezelfde manier als zonnecrème dat doet. Zogenoemde hindered amine light stabilizer (HALS) zijn dan ook belangrijk in kasfolie. De HALS vertragen niet alleen het effect van
UV-straling op de folie, maar ook de afbraak van het materiaal door hitte en bestrijdingsmiddelen. Omdat al deze factoren leiden tot de formatie van vrije radicalen - extreem reactieve moleculen welke de lange moleculeketens van hey polyetheen kapotmaken, verliest de folie zijn rek, wordt het breekbaar en gaat het kapot. De "hindered amines" van de HALS, die verwerkt worden in Tinuvin XT 100, onderscheppen de vrije radicalen en maken ze ongevaarlijk voor het folie.


Voor meer informatie:
www.plasticadditives.basf.com
Publicatiedatum: