Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

OCAP gaat CO2 aan westelijk Westland leveren

Tholen - In het Westelijk deel van Westland wordt het OCAP CO2-distributienetwerk uitgebreid. In de zomer zal dan eerste CO2 ook daar worden geleverd. In totaal gaan er bijna vijftig bedrijven extra gebruik maken van de CO2, vertelt Robert Jan Pabon van Ocap.



Twaalf jaar nadat het Oostelijk deel van het Westland aangesloten werd op het CO2-netwerk van OCAP, gaat er ook een leiding de grond in voor het Westelijk Westland. Met 26 kilometer extra leiding gaat OCAP een kleine vijftig tuinders beleveren. "Groenten- en bloemenkwekers, groot en klein", vertelt Robert Jan Pabon van OCAP.

De nieuwe leiding komt te liggen in een dichtbevolkt en dichtbebouwd gebied en de aanleg trekt momenteel dan ook behoorlijk wat bekijks. De verwachting is dat deze zomer de eerste tuinders ermee aan de slag kunnen.





Geen tekorten meer?
Het is niet de enige uitbreiding die op handen is. Eind van het jaar hoopt OCAP van start te gaan met de aansluiting van Prima4a. Maar hoe zit het dan met de uitbreiding? Vorig jaar was er toch juist nog een CO2-tekort, alleen al voor het Oostelijk deel van het Westland? Robert Jan legt uit hoe het zit. "Ik ben heel voorzichtig met zeggen dat er genoeg CO2 beschikbaar is omdat er nog niet genoeg beschikbaar is om de hele tuinbouw te voorzien", vertelt hij. "OCAP verkoopt altijd maximaal de hoeveelheid die we kunnen inkopen bij onze bronnen. Dat hebben we vanaf dag 1 gedaan en dat controleert LTO ook. Maar we zijn wel afhankelijk van wat er uit die bronnen beschikbaar is."

In de eerste jaren ving alleen Shell CO2 af. "En in de eerste jaren bleek er ook nog eens minder beschikbaar te zijn dan voordien verwacht, omdat de productie door de crisis omlaag ging. Dan ben je kwetsbaar. Later kwam Abengoa, nu Alco, erbij. Met storingen of onderhoud heb je de andere bron als back-up en zit je dus minder snel in de problemen." Desondanks is de beschikbaarheid van CO2 nog geen garantie, werd vorig jaar zichtbaar. "Dat zagen we na het faillissement van Abengoa ook." Dat er nu toch uitgebreid wordt, is omdat zowel Shell als Alco aangeven dat de levering omhoog gaat. Die gegevens zijn door OCAP en LTO gecontroleerd.





Meer CO2 nodig
Ondanks dat er meer CO2 beschikbaar komt, is er volgens Robert Jan nog steeds een tekort. Om de hele tuinbouw te leveren, maar ook in tijden van onderhoud van de bronnen bijvoorbeeld. "De ene gaat eens per twee jaar uit de running, de andere zelfs een paar keer per jaar."

Een CO2-buffer aanleggen is mogelijk, maar is nu nog een kostbare aangelegenheid. Dus eigenlijk, vindt Robert Jan, is er maar één belangrijk punt voor de sector als geheel. "Zorgen dat er meer CO2 uit betrouwbare bronnen beschikbaar komt. Iedereen wil de uitstoot verminderen en het verbruik verduurzamen. En het kan." Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Het afvangen van CO2 uit kolencentrales heeft niet de voorkeur, omdat dit nog steeds uit zwarte stroom afkomstig is. "CO2 uit bio-ethanol zou je groen kunnen noemen en is op langere termijn een meer verantwoorde keuze."

Daarnaast is volgens Robert Jan ook een buffer nodig "Onder de Noordzee kan CO2 opgeslagen worden. Dan kunnen we meer hergebruiken en minder uitstoten. Het zou voor de sector en voor de het milieu de beste oplossing zijn, maar het kan commercieel gezien niet uit. Daar moeten wet- en regelgeving voor worden aangepast." En volgens Robert-Jan is die benodigde subsidie eigenlijk helemaal niet hoog. "Als je berekent wat de gevolgen zijn voor milieu en de tuinbouw, is deze oplossing een koopje. Per bespaarde ton co2 zijn de kosten relatief aan andere oplossingen heel laag. Maar het moet wel gebeuren."

Volg de werkzaamheden via OCAP.