Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onderzoek Wageningen University

Energiezuinige paprikateelt met goede kwaliteit

In 2016 is op het Improvement Centre een teelt uitgevoerd met paprika –cultivar Maranello- met als doel:
  • Telen met dubbel scherm gericht op een regeling gebaseerd op minimaliseren van uitstraling en voorkomen van klimaatschokken.
  • Gasverbruik voor warmte is maximaal 20 m³/m².
De teelt is gestart op 7 december 2015 en geëindigd op 6 november 2016. De teelt is intensief begeleid door een commissie bestaande uit telers, teeltadviseur en onderzoekers.

De teelt is goed verlopen. De productie kwam op een normale tijd – begin april- op gang. De plantbelasting is de hele teelt relatief hoog gebleven. Dit heeft tot gevolg gehad dat de vruchten in de tweede helft van de teelt relatief klein bleven. De productie gemeten in de kas kwam op 35.8 kg.m-² met een gemiddeld vruchtgewicht van 189 gram.

Het gasgebruik kwam uit op 16.9 m³.m-². Dit is ruim onder de doelstelling. Gunstige –hoge- buitentemperaturen in december 2015 en september 2016 hebben een positief effect gehad voor het lage gasgebruik.

De etmaal temperatuur kwam gemiddeld op 20°C + 2°C/1000 J.cm-².dag-¹, bij een gewas dat belast is met vruchten.

Er zijn twee transparante energiedoeken gebruikt, een Luxous 1147 FR scherm - 11% scherming bij direct licht, 47% energie besparing- is 4614 uur 100% gesloten en 2685 uur volledig open geweest en een Luxous 1547 D FR scherm -15% scherming bij direct licht, 47% energie besparing- is 4186 uur 100% gesloten en 2952 uur volledig open geweest op een totale teeltduur van 8375 uur. De overige uren waren schermen deels gesloten. De schermen werden relatief laat na zon-op geopend en vroeg voor zon-onder gesloten.

Uit de metingen met een netto stralingsmeter blijkt dat er door het intensieve schermgebruik vrijwel geen momenten zijn geweest met een hoge netto straling. Bij hoge buitentemperaturen werd in de nacht tegen uitstraling geschermd door de beide schermdoeken voor 80% te sluiten. Voor lichtwegschermen in de zomer werden de doeken gebruikt op 80% en 20% sluiting.

Onder de doeken is voor luchtbeweging gebruik gemaakt van nivolatoren, die een lichte luchtbeweging in het bovenste deel van het gewas realiseren.

Het gebruik van de netto stralingsmeter geeft inzicht in de energie die de plant in de nacht verliest, die is bij gebruik van 2 doeken gecorreleerd aan het verschil in temperatuur over de doeken.

De gewasgezondheid is goed geweest, voor de beheersing van plagen zoals luis en witte vlieg is de normale werkwijze met geïntegreerde bestrijding voldoende.

Er is vrijwel geen binnenrot gevonden in vruchten die een week bewaard waren.

Watergift en bemesting zijn op normale wijze toegepast.

De resultaten van dit experiment sluiten goed aan bij de gedachten van het nieuwe telen over plantbalans en het effect van uitstraling op het gewas.

Het onderzoeksrapport is hier te downloaden.
Publicatiedatum: