Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlanders op handelsmissie in China

Van 10-12 april bracht de handelsmissie van de Nederlandse ambassade een bezoek aan Qingdao en Yantai in de provincie Shandong, de derde economische macht met een toonaangevende groententeelt en -export in China. Als onderdeel van de missie werd er een Chinees-Nederlandse moderne agrarische (kas)technologie seminar georganiseerd in respectievelijk Qingdao en Yantai waaraan zo'n 150 vertegenwoordigers van lokale telers, onderzoekers en overheidsdiensten deelnamen.



De handelsmissie was georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Beijing en het NBSO (dienst voor ondersteuning van Nederlandse ondernemingen) in Qingdao en Jinan. Als het regionaal kantoor van de Nederlandse handelsorganisaties van de overheid onderhoudt het NBSO sterke relaties met de lokale Chinese overheid en bedrijven. In samenwerking met Andre Driessen, de chargé d'affaires van de ambassade, werd een intensief programma uitgevoerd dat veel Chinese bedrijven trok die geïnteresseerd zijn in het gebruik van geavanceerde Nederlandse technologie, zaden en kennis aangeboden door bedrijven zoals Ridder HortiMaX, Rijk Zwaan, Wageningen UR, Metazet, Hoogendoorn, Van Iperen en Dalsem.

Fulco Wijdooge, algemeen directeur van Ridder HortiMaX China: "Het was een van de beste handelsmissies waaraan ik heb deelgenomen. Goed georganiseerd door de Chinese autoriteiten van Qingdao en Yantai, het NBSO en de Nederlandse ambassade met interessante ontmoetingen met Chinese telers en investeerders die specifieke verzoeken hadden. Bijvoorbeeld het bouwen van een 50 ha kasproject en hoe de blauwe bessen productiefaciliteiten kunnen worden verbeterd. Volgende week zullen we de Shouguang groentenbeurs bezoeken en met een aantal van hen verder praten."



Ook werd er een bezoek gebracht aan de Chinese vestiging en de testruimte van het bekende Nederlandse zaadbedrijf Rijk Zwaan. Algemeen directeur Sun Zhongkui gaf een presentatie over de ontwikkeling van hun activiteiten in de afgelopen 18 jaar. Rijk Zwaan heeft in de Chinese markt een heel goede reputatie opgebouwd en is een van de parels van de Nederlandse tuinbouw in China. De zaken gaan zo goed dat er verhuisd zal worden naar Qingdao, waar een nog grotere onderneming en testruimte zullen worden opgezet. Sun: "De tuinbouwsector is momenteel erg actief en er zijn grote projecten gepland, terwijl de groei in andere sectoren in China is vertraagd. Na het Chinese Nieuwjaar (eind januari 2017) is het meestal enkele maanden stil, maar op dit moment hebben we al veel bestellingen ontvangen en werken we aan een aantal grote nieuwe projecten, zoals het 7 ha Dongying kasproject."

Enkele feiten over Shangdong:
  • De province Shandong is een belangrijke teler en exporteur van groenten en fruit. Het groententeeltgebied in Shandong (32,6 miljoen mu, 15mu = 1ha) bedraagt 1/10 van het totale Chinese areaal, met een oogst van 1/7 van de totale Chinese productie.
  • Shandong heeft ook de meeste zonnekassen in China. De totale beschermde teelt bedroeg er in 2015 meer dan 14,6 miljoen mu (inclusief 4,5 miljoen mu zonneassen en andere kassen met verschillende afmetingen), ongeveer 1/4 van die van het land.
  • Shandong is al 15 jaar de grootste exporteur van groenten in zowel volume als waarde; 1/3 van die van het land. In 2015 exporteerden meer dan 3000 verwerkingsbedrijven groenten en producten ter waarde van $3,62 miljard naar meer dan 170 landen en regio's over de hele wereld.
  • De groentenrassen van Shandong hebben zowel lokaal als in het buitenland een goede reputatie. De Chinese ui, gember en knoflook vertegenwoordigen met een constant areaal van meer dan 6 miljoen nu het belangrijkste deel van de groentenexport.
Deze week wordt vanaf 20 april de 18e groentenbeurs 'China (Shouguang) International Vegetable Sci-Tech Fair' gehouden. Er zal een Nederlands paviljoen zijn met meer dan 20 Nederlandse tuinbouwbedrijven. NBSO Jinan zal ook aanwezig zijn om ondersteuning te bieden aan Nederlandse bedrijven.

NBSO Jinan en Qingdao kunnen voor vragen of ondersteuning via de volgende contactpersonen worden bereikt:

Roland Brouwer, hoofdvertegenwoordiger, email: roland@nbsoqingdao.com
Liu Peng, plaatsvervangende vertegenwoordiger, email: nbsojinan@nbsojinan.com
Publicatiedatum: