Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energieprijzen omhoog na Paasweekend

In een korte handelsweek door het lange Paasweekeinde leek er aanvankelijk weinig te gebeuren. Op dinsdag 18 april veranderde dat door de brief aan de Kamer van minister Kamp over de verlaging van het Groningse productieplafond vanaf 1 oktober. Hij wil de gaswinning met 10% verlagen naar 21,6 miljard m3.



Daarnaast steeg het Engelse pond door de onverwachte aankondiging van vervroegde verkiezingen op 8 juni door de Engelse premier May. De TTF-gasprijzen kregen daardoor een extra zet omhoog.

De lange termijn elektraprijzen stegen mee, ook door de hogere steenkoolprijs (+1,5 dollar/ton).

Op de korte termijn stegen de TTF-dagprijs en de APX-peakprijzen door het koelere weer. Onbalans was eind week 15 grillig en hoog door uitval van centrales, maar daarna weer vlak en lager.



Korte termijn
De TTF-daggasprijs steeg de laatste dagen weer. Het koudere weer zorgt voor meer binnenlandse en exportvraag en daarmee voor opwaartse prijsdruk. Dit werd versterkt door het nieuws over verlaging van de Groningse gasproductie, en de hogere koers van het Engelse pond. Het laatste punt zorgt voor meer Engelse vraag op de TTF. Hierdoor ging ook de prijs voor de frontmaanden en kwartalen omhoog.

De APX-prijzen waren lager, met name op Tweede Paasdag. Daarna herstelden ze door hogere Duitse prijzen (minder wind) en lager aanbod door centrales (uitval en lage sparkspreads). De peakprijzen APX waren gemiddeld 35-40 euro/MWh en de offpeakprijzen gemiddeld 35 euro/MWh.

De onbalansprijzen waren een aantal dagen grillig en hoger door onverwachte uitval van centrales, maar inmiddels vlakker met alleen wat korte pieken op de bekende tijdstippen (o.a. rond de start van de werkdag om 8.00 uur).

De WKK dagsparkspread wisselde van dag tot dag en volgde de APX. Dieptepunt was op Tweede Paasdag met een sparkspread van 2,4 euro/MWh. Op de andere dagen was hij tussen 10 en 19 euro/MWh. De sparkspreads voor de komende winterkwartalen handhaafden zich tussen 18-19 euro/MWh.

Lange termijn
De lange termijn prijzen waren stabiel totdat het sentiment op dinsdag 18 april omsloeg door de nieuwsberichten. Het nieuws over Groningen woog zwaarder dan de olieprijs, die inmiddels weer daalt. De OTC-elektraprijzen kregen extra steun van een hogere steenkoolprijs (67 dollar/ton).

De sparkspreads van WKK en centrales stegen licht. Hogere OTC-elektraprijzen tikten harder door dan de gestegen gas- en steenkoolprijs. De WKK sparkspread 2018 is nu ruim 16 euro/MWh, de clean-sparkspread van gascentrales 5,7 euro/MWh en de darkspread van kolencentrales ca. 8,5 euro/MWh.

Visie
De marktverwachting voor de korte termijn gas wijzigt AgroEnergy van dalend naar onzeker. Het blijft de komende week kouder dan normaal, en de markt verwerkt het nieuws over de verlaging van het Groningse productieplafond. Er is ook meer exportvraag uit de landen om ons heen. Op termijn blijft de kans op daling het grootst. De komende weken verwacht men meer export van Engelse overschotten. De gasopslag Rough is in ieder geval tot april 2018 niet beschikbaar voor injectie. Het is onzeker of er na de zomer nog uit onttrokken kan worden. Handelaren zullen daarom het volume wat er nu nog inzit (ca. 375 miljoen m3) voor die tijd willen leveren. Zeker als de daggasprijs boven die van de frontmaanden ligt.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) blijft op stabiel. Enige beweging is wel mogelijk, door een wisselend windbeeld.

De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas en OTC-elektra blijft onzeker. Het actuele nieuws bepaalt de richting. Door het nieuws na het Paasweekend is het sentiment omhoog, maar nadat de markt dit nieuws heeft verwerkt, kan dat zomaar weer omslaan.

Voor meer informatie:
AgroEnergy
Elektronicaweg 41
2628 XG Delft
T 088 - 895 45 45
F 088 - 895 45 50
info@agro-energy.nl
www.agro-energy.nl
Publicatiedatum: