Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
zondag 23 april, om 21.05 uur op NPO 2

Vertical farms bij VPRO Tegenlicht

Om over 20 jaar voldoende voedsel te produceren voor de – naar schatting – negen miljard mensen, wordt er geëxperimenteerd met vertical farming, rooftop gardening en zelfs landbouw op zee. Om de hoeveelheid foodmiles, de afstand die voedsel aflegt tussen plaats van productie en consumptie, terug te dringen en verspilling tegen te gaan, zijn verticale landbouwbedrijven wereldwijd in opkomst.



Het Amerikaanse Aerofarms is op dit moment de grootste vertical farm ter wereld. In een voormalige staalfabriek, van buiten rauw industrieel en van binnen hightech, produceert het bedrijf sla en andere groenten voor zo'n 25.000 mensen in de buurt. Aerofarms is op meerdere locaties wereldwijd dit soort vertical farms op aan het zetten. Altijd in de stad op maximaal 1,5 kilometer verwijderd van een grote supermarkt of distributiecentrum.


 
Maar Aerofarm is niet de enige. In steden waar het moeilijk is om voldoende vers voedsel aan te leveren, ruiken lokale ondernemers hun kansen en starten stadslandbouw initiatieven. Soms kleinschalig als sociaal project, soms grootschalig en uit noodzaak geboren zoals in Zweden en Singapore. Zo probeert het Zweedse bedrijf Plantagon in Dubai deals te sluiten met de Verenigde Arabische Emiraten om een iconische verticale boerderij te realiseren. In Nederland is deze noodzaak kleiner. In het Westland wordt al op zeer intensieve wijze geteeld. Op een relatief klein stuk land worden tomaten, paprika's en komkommers voor de hele wereld geproduceerd.



Nederland is, na de Verenigde Staten, de tweede landbouwexporteur ter wereld. Van overal komen boeren, tuinders, onderzoekers en burgemeesters naar ons land om zich te informeren. De combinatie van de onderzoekskracht van Wageningen Universiteit, de ervaring van de telers en de technologische kennis over de mogelijkheden van ledverlichting die onontbeerlijk is voor de verticale landbouw, maakt ons land uniek. Maar komt onze positie als exportland onder druk te staan als steeds meer bedrijven van over de hele wereld met onze kennis zelf hun groenten en sla verticaal en lokaal gaan verbouwen?



De uitzending is op zondag 23 april om 21.05 uur te zien op NPO 2.

Voor meer informatie:
vpro.nl/tegenlicht
Publicatiedatum: