Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Kas met uitschuifbaar dak perfect bij hoge temperaturen"

Kassen en overige producten die werken met een gecontroleerd klimaat worden binnen de tuinbouwsector worden vaak gezien als dé oplossing om het gehele jaar te kunnen telen. Richard Vollebregt van Cravo is echter van mening dat zijn kas met uitschuifbaar koelhoudend dak een betere oplossing is voor telers in landen met een warm klimaat.



"Traditionele kassen, van folie of glas, zijn perfect voor plekken met een koude winter, zoals Canada, Nederland en Rusland. In deze klimaten houdt de kas de gewassen warm gedurende de winter en zorgt het voor een koele, veilige omgeving gedurende de zomer. "Wanneer je echter naar een land gaat tussen bij de evenaar, is het koel houden van gewassen een veel groter probleem dan ze warm houden. In deze gebieden is het tijdens de zomermaanden vaak moeilijk om met traditionele kassen producten van goede kwaliteit tegen lage kosten te telen. Veel natuurlijk geventileerde kassen zijn zelfs leeg tijdens de zomer."

Daarom kunnen telers, die zich bij de evenaar bevinden, betere resultaten en kwaliteit behalen door een kas met uitschuivend koelhoudend dak te gebruiken. De reden hiervoor is dat het kasdek is ontworpen om overmatige hitte tegen te houden voordat het de kas binnenkomt. Een ventilatiesysteem verbruikt <2 kWh per hectare per dag en een minimale hoeveelheid water om te koelen. De mogelijkheid om het kasdek in slechts enkele minuten in te schuiven wanneer de weersomstandigheden optimaal zijn, biedt de teler de kans om volop gebruik te maken van zonlicht en lagere luchtvochtigheid. Dit is vooral belangrijk voor gewassen zoals bessen en sla.

De laatste jaren heeft Cravo veel ervaring opgedaan met het gebruik van hun kas met uitschuifbaar koelhoudend dak in verschillende locaties wereldwijd. "Onze koelhoudende kassen zijn speciaal ontwikkeld voor landen waar traditionele kassen niet voldoende zijn om optimale groei te realiseren wanneer de buitentemperatuur tussen de 35°C-50°C is."

In deze warme klimaten gebruiken veel telers matraskoeling, maar een nadeel hiervan zijn het elektriciteits- en waterverbruik. Sommige telers zijn daarom overgestapt naar goedkopere kassen, maar stelden vast dat het seizoen erg werd beperkt door de hete zomer, de koude winter en regen. De kas met uitschuifbaar dak biedt een oplossing voor de problemen van de traditionele gaaskassen binnen de tuinbouw."


In deze video legt Richard Vollebregt van Cravo het verschil uit tussen een traditionele kas en een kas met uitschuifbaar koelhoudend dak. Hij benadrukt ook het potentieel om betere gewassen te laten groeien met minder inputs en een kleinere ecologische voetafdruk, omdat in warme klimaten een energie slurpende matraskoeling met dit systeem niet langer nodig is.

Om een optimale groei in gebieden bij de evenaar te bewerkstelligen, heeft Cravo zijn kas met uitschuifbaar koelhoudend dak in Culiacan Mexico gebouwd. Deze kas werd gebruikt om een grote variatie aan groenten te telen en dient tegelijkertijd als een demonstratie- en trainingscentrum om het potentieel van dit systeem te laten zien. De combinatie van het uitschuifbare dak en het insectennet heeft nu al resultaten geboekt van 40-50 kg/m2 tomaten en 15-17 kg/m2 paprika's gedurende het winterseizoen en de potentie voor uitbreiding is nog steeds aanwezig. Dit jaar zullen tomaten, paprika's en komkommers 52 weken per jaar geteeld worden.

"Het meeste onderzoek heeft zich gefocust op het groeien van gewassen in een volledig gereguleerde omgeving. Ons eigen onderzoek heeft ons echter geleerd dat gewassen een hogere tolerantie opbouwen voor hogere temperaturen en schommelingen in de luchtvochtigheid gedurende de dag wanneer ze 's ochtends worden blootgesteld aan hun natuurlijke omgeving als de buitentemperatuur ideaal is en daarna beschermd worden door het koelhoudende dak. Het uitschuifbare dak traint de gewassen om een sterker wortelsysteem en kleinere, dikkere bladeren te vormen. Dit helpt het gewas om zichzelf in stand te houden tijdens extreme temperaturen. 

Op dit moment is Cravo bezig met bouwprojecten met hun kas met uitschuifbaar koelhoudend dak in landen zoals Oman, Mexico, Nigeria, Chili en Australië. 

Voor meer informatie
Cravo Equipment Ltd
Richard Vollebregt
Directeur
30 White Swan Road,
Brantford Ontario, Canada N3T 5L4
Telefoon: +(1) 519 759 8226 x 215
Mobiel: +(1) 519 732 8054
Skype: richardvollebregt
richardv@cravo.com
www.cravo.com
Publicatiedatum: