Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Job Roskam, Brinkman

"Australische glastuinbouwsector biedt volop kansen"

Hoewel Australië één van de grootste landen op aarde is, kent het land een relatief kleine glastuinbouwsector. Iedere twee jaar komt de sector samen tijdens een driedaagse conferentie die wordt georganiseerd door branchevereniging Protected Cropping Australia. Dit jaar zal het evenement van 9 tot 12 juli gehouden worden in Adelaide.

Het Nederlandse Royal Brinkman en de Australische tuinbouwspecialist Apex hebben beiden hun naam verbonden aan de PCA Conference 2017. Jos Roskam van Brinkman Australia vertelt dat hij er trots op is dat zijn bedrijf partner is van dit evenement. "Dit is de enige beurs die vertegenwoordigers van zowel kleinschalige als grote Australische glastuinbouwbedrijven samenbrengt."

Roskam legt uit dat Australië een goed ontwikkelde glastuinbouwsector heeft die volop mogelijkheden biedt. "Met name op het gebied van voedselproductie. Er zijn zo'n zeven grote tomatentelers die tezamen over een areaal van ongeveer 150 hectare beschikken. Ze beantwoorden aan de groeiende retailvraag naar jaarronde aanvoer van kwaliteitstomaten. Als gevolg hiervan neemt de vollegrondsteelt af en de glasteelt toe," vervolgt Roskam.

Hoewel deze grootschalige bedrijven uitbreiden, is de markt nog niet verzadigd. "De weg is vrijgemaakt voor andere gewassen zoals paprika's en zachtfruit. Vollegrondgewassen kampen vaker met kwaliteits- en aanvoerproblemen en dit schept eveneens nieuwe kansen voor de kasteelt. Daarnaast zijn er ook kleinschalige teeltbedrijven die hun sla en kruiden onder glas telen en de lokale markt bedienen."



Om meer te weten te komen over de kansen en ontwikkelingen binnen de sector, zullen 400 tot 500 geïnteresseerden in juli in Adelaide samenkomen in het Convention Centre. Naast een vakbeurs met ruim 60 stands heeft organisator PCA een tweedaags programma georganiseerd waarbij sprekers aandacht zullen schenken aan belangrijke thema's binnen de Australische sector.

Er zal onder meer gesproken worden over manieren waarop telers hun arbeidskosten kunnen beheersen. Roskam legt uit dat de arbeidskosten de laatste jaren enorm zijn gestegen. "Telers moeten de efficiëntie van hun werknemers maximaliseren, willen zij concurrerend blijven. Er is veel ruimte voor verbeteringen en slimme automatiseringsoplossingen, zoals verpakkingssystemen. Dit is van belang om de Australische sector toekomstbestendig te maken."



Andere onderwerpen, die aan bod zullen komen, zijn gewasbescherming en schade door plagen. Evenals in andere landen zijn verwoestende plantenziektes ook in Australië de vrees van menig teler. Tijdens de conferentie zullen deskundigen op het gebied van gewasbescherming de bezoekers informeren over geïntegreerde gewasbescherming. Daarnaast zullen professionals uit de sector hun kennis delen over de toepassing van nieuwe productieverhogende technologieën. 

Een aantal telers zal praktijkvoorbeelden presenteren over nieuwe gewassen en teeltmethoden. De dag na de conferentie zullen de bezoekers in de gelegenheid zijn om een rondleiding in nabijgelegen hydroponische kassen bij te wonen.
 





Op de website www.aomevents.com/pca2017  vindt u meer informatie over het programma en deelname.

Publicatiedatum: