Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met UV-deken (bijna) compleet af van ziektedruk

Tholen - Vanuit de medische wereld, zoals de ziekenhuizen, is er een product overgewaaid naar de glastuinbouw. Het doodt schimmels, virussen en bacteriën af op het gewas in de kas. Door een combinatie van UV-licht en ionisatie gaat de druk van deze ziekteveroorzakers drastisch naar beneden. Aquamar heeft voor de tuinbouw een speciale unit gemaakt, de UV-deken. Deze units worden op minimaal 2,5 meter hoogte gehangen. Met 5 units per hectare scoort dit systeem een afdoding van 90/95%. "Het is een eenvoudige, natuurlijke en effectieve methode om de ziektedruk terug te dringen," vertelt Lub Kramer van Aquamar.


 
Ionisatie
Ionisatie is het proces waarbij een atoom of molecuul uit ongeladen toestand een elektron kwijtraakt of er één bij krijgt. Het gevolg daarvan is dat het verandert in een geladen deeltje, ook wel ion genoemd. Deze ionen hangen als het ware als een deken over het gewas. De lucht wordt heel schoon. Lub Kramer: "Je kunt het vergelijken met de frisheid die je ervaart als je buiten loopt na een flinke onweersbui. Op dat moment is de ziektedruk buiten minimaal. Dus in de kas is dat niet anders.


 
Na ionisatie slaat al het aanwezige fijnstof neer. Lub:"Het bijkomende voordeel daarvan, naast de afdoding, is dat er meer licht in de kas komt. Al dat fijnstof absorbeert immers licht." Aquamar hanteert nu standaard 20 part (ppb) per billion inonisaties. Dat is ruimschoots onder de wettelijke grens. Deze ligt op 120 ppb.
 
UV-licht
De UV-deken hangt kaarsrecht in de kas, zodat het gewas geen last heeft van het UV-(groeil)icht. En het personeel trouwens ook niet. De platen van het apparaat zijn immers parabolisch gevormd. Je kunt hierdoor niet direct in het licht kijken. Deze vorm van de platen zorgt er overigens voor dat het zonlicht er direct langs gaat. Het gevolg is dat er geen ongewenste schaduw valt in het gewas. Biologische bestrijders hebben overigens geen hinder van het effect van UV-deken.


 
Kwestie van tijd
Lub Kramer vertelt graag over de resultaten in de kassen die al gebruik maken van deze methode om ziekteverwekkers te doden. En begrijpelijk, want de resultaten die de UV-deken behaalt, zijn goed. Dit systeem wordt nu al gebruikt in de tomaten-, rozen- en lelieteelt. Lub:"Onze klanten zijn tevreden. Dus wij zijn dat ook. Ook al is het voor geen verrassing voor ons. Dit werkt. Het is nog relatief nieuw voor de tuinbouw. Maar het is een kwestie van tijd dan de UV-deken de gangbare methode wordt."
 
Voor meer informatie:
Aquamar
Lub Kramer
T: (0527) 68 83 36
E: info@aquamar.nl
www.aquamar.nl/uv-deken