Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw onderzoek:

"Betere biologische bestrijding van Spint mogelijk"

Biologische bestrijding van plagen door het uitzetten van hun natuurlijke vijanden wordt steeds belangrijker in de kassen. Een van de eerste producten die commercieel verkrijgbaar was is de roofmijt Persimilis, die spintmijtplagen kan onderdrukken in gewassen zoals tomaat, komkommer, paprika, roos, chrysant.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat er met nieuwe kweken een nog efficiëntere Persimilis-lijn voor betere biologische bestrijding van spint mogelijk is. Dit nieuwe onderzoek is uitgevoerd door het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED-UvA) samen met Koppert Biological Systems. Deze vernieuwde lijn moet ervoor zorgen dat de tuinbouwsector een betere mogelijkheid heeft om gewassen biologisch te beschermen. Dit leidt tot kwalitatief betere tuinbouwproducten en is winst voor het milieu.

Tot nu toe zijn de resultaten uit dit project veelbelovend. Er zijn 11 populaties van Persimilis uit de natuur (Turkije, Sicilië) verzameld en in kweek gebracht bij IBED-UvA. Deze zijn allemaal gekarakteriseerd via een standaardexperiment waarbij de populatiedynamiek van rover en prooi wordt gemeten.

Rovers van alle populaties roeien de prooipopulatie uiteindelijk altijd uit, maar rovers van sommige populaties vertrekken eerder uit de populatie (dispersie) dan rovers van andere populaties. Deze eerdere dispersie heeft tot gevolg dat de druk op de spintpopulatie minder snel toeneemt, waardoor het langer duurt voordat de spint uitgeroeid wordt, maar uiteindelijk brengt het ook veel meer rovers voort. Genetische selectie heeft inmiddels al geleid tot twee lijnen:
  • Eén lijn elimineert de spint in een lokale populatie zo snel mogelijk, maar produceert daardoor ook relatief weinig nakomelingen die andere populaties van de plaag zouden moeten onderdrukken.
  • Een tweede lijn die de lokale populatie spint minder snel onderdrukt maar daarbij veel meer nakomelingen produceert die ook al eerder gaan dispergeren op zoek naar nieuwe populaties van de plaag.
De volgende en laatste stap in het project is om deze nieuwe Persimilis-lijnen tegen elkaar en de bestaande lijn van Koppert Biological Systems te testen op plaagonderdrukking. Dit wordt momenteel uitgevoerd in een semi-praktijkopstelling in proefkassen van Koppert Biological Systems.

Bron: Greenport Aalsmeer
Publicatiedatum: