Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veilig omgaan met gewasbeschermingsmiddelen

Ondanks dat er veel verbeterd is aan gewasbeschermingsmiddelen en hun verpakking blijft het gevaarlijk spul. Contact tussen de middelen en de gebruiker moeten zoveel mogelijk beperkt worden. Margareth van der Horst van Plant Care Education gaf uitgebreid uitleg over de nieuwe wetgeving, maar vooral het belang om veilig te werken. De bijeenkomst werd samen georganiseerd door Greenport Arnhem-Nijmegen en AgraVisi in het kader van de spuitlicentie.

Verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen begint bij het lezen van de informatie op het etiket. Die etiketten zijn tegenwoordig snel en eenvoudig op internet te vinden. Margareth liet tijdens de bijeenkomst zien hoe eenvoudig het is om de etiketten op te zoeken. Zorg dat je de etiketten en de praktische instructies over de middelen goed leest. Dat is niet alleen van belang voor je plantgezondheid, maar zeker ook voor je eigen gezondheid.

Gewasbescherming is tegenwoordig een kostbare zaak. Middelen worden steeds duurder. Om die reden is 'verstandig' gebruik al een noodzaak geworden. Om zelf meer kennis te krijgen over wat 'verstandig gebruik' is, is het noodzakelijk jaarlijks een gewasbeschermingsplan te maken, goed de resultaten van de bespuitingen te monitoren en de uiteindelijke resultaten te evalueren. Daarbij is het toepassen van geïntegreerde bestrijding verplicht. Door bijvoorbeeld een resistent ras te kiezen, tijdig te reageren bij opkomst van plagen, de inzet van de juiste middelen en toedieningstechnieken kan er veel efficiënter gewerkt worden. Dat kan ook geld besparen.

Tenslotte stond Margareth stil bij de verantwoordelijkheden die een tuinder als werkgever heeft. Zorg dat er veilige werkomstandigheden zijn, geef duidelijke instructies, verplicht het gebruik van PBM's en zorg dat er, indien nodig, bedrijfshulpverlening aanwezig is. Om dat structureel aan te pakken moeten bedrijven met personeel een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) maken. Dat lijkt veel werk, maar is een goede 'investering' in een veilige werkomgeving. Met een applaus van de tuinders werd de avond afgerond. Uit de evaluatie bleek dat tuinders het zeer waarderen dat Greenport Arnhem-Nijmegen op deze praktische wijze bijdraagt aan een veilige tuinbouwsector.

Bron: Greenport Arnhem Nijmegen
Publicatiedatum: