Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer aandacht voor duurzame productie in Zuidoost-Azië

In de Maleisische Cameron Highlands is er een grote concentratie glastuinbouwbedrijven die een grote invloed hebben op het lokale milieu. Denk aan drainagewater, het lozen van stikstof en schade door andere chemicaliën en meststoffen die in het oppervlaktewater terechtkomen. Om chemicaliën te verminderen, introduceert Asian Perlite Industries duurzame praktijken in een groeiende markt.

Uit onderzoek is gebleken dat de lokale glastuinbouw mede verantwoordelijk is voor de vervuiling van het oppervlaktewater en van drinkwaterbronnen. De in het water gevonden chemische residuen konden vaak naar de tuinbouw worden getraceerd. Luuk Runia van Asian Perlite Industries: "Vooral gewasbeschermingsmiddelen en kasreinigingsproducten, gebruikt aan het eind van de productiecyclus, bleken een grote invloed te hebben op het milieu. In veel watermonsters werden bijvoorbeeld sporen gevonden van chemische stoffen die worden gebruikt om bodeminsecten, bodemschimmels en ander onkruid en ziekten te weren."

Om dit te veranderen en de milieuvoetafdruk van de Maleisische glastuinbouw te verminderen, heeft Runia's bedrijf het stomen van de grond geïntroduceerd. Dit is een duurzame oplossing om het gebruik van chemische grondontsmettingsmiddelen te verminderen. "We lieten lokale telers zien dat grondstoomsterilisatie niet alleen beter is voor het milieu, maar ook veel effectiever is en kosten bespaart."



Asian Perlite Industries werkt samen met Marten Barel om op maat gemaakte stoomapparaten te ontwikkelen voor de regio Azië/Pacific en is een distributeur geworden. Na een eerste introductie is er naar de terugkoppeling van telers geluisterd om het systeem naar behoefte aan te passen en te optimaliseren. "We zijn de apparaten constant aan het verbeteren om de efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid te verhogen."



Efficiënt

Runia zegt dat veel Zuidoost-Aziatische glastuinders interesse kregen voor de nieuwe technologie zodra ze hoorden dat met grondstomen meer winst kon worden gemaakt.



"Grondstomen is ongeveer 30 tot 40% goedkoper dan chemisch desinfecteren. Nadat er in het stoomapparaat is geïnvesteerd hoeft de teler geen dure chemische ontsmettingsproducten meer aan te schaffen. Het is ook efficiënter omdat bodemziekten resistent kunnen worden tegen chemicaliën en ze tegen stoom geen weerstand kunnen opbouwen en tegelijkertijd put je de grond niet uit. Dit resulteert in sterkere gewassen en meer en betere productie."



Hogere productie

Een ander voordeel van grondstomen is de snelheid. "Chemische desinfectie is tijdrovend en na de behandeling kun je 10 tot 14 dagen niet telen. Met stomen kun je de volgende dag al nieuwe gewassen planten. Hierdoor kunnen telers hun productie voortzetten en efficiënter produceren. Ook is het veel veiliger voor de werknemers, die niet meer het risico lopen vergiftigd te worden of bedwelmd te raken. Ook kunnen gewassen de volgende dag al worden geoogst."


Frank Hermans en Luuk Runia van Asian Perlite Industries tijdens Horti Asia in Bangkok vorige week. De Horti Asia is altijd een welkome afwisseling voor de Nederlanders, die zich zo'n 20 jaar geleden in de Cameron Highlands in Maleisië vestigden. Ze zien dat de sector groeit, zich steeds meer bewust is van verantwoorde productie en het gebruik van chemicaliën vermindert.



Hergebruik kokosgruis

"We hebben nu klanten in heel Zuidoost-Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Van een grote tabaksteler in Indonesië tot een zaadveredelaar in Vietnam. In de Maleisische Cameron Highlands hebben we verschillende bloementelers die de apparaten gebruiken om hun bodem te desinfecteren. Verder zijn er ook telers die deze apparaten gebruiken om hun substraten te ontsmetten omdat er een groot tekort is aan hoogwaardig kokossubstraat. Het is een duur substraat en daarom gebruiken deze telers stoom om na elke teelt hun kokosgruis te steriliseren.

Voor meer informatie:
Asian Perlite Industries Sdn. Bhd.
72B Persiaran Camellia 4
39000 Tanah Rata,
Cameron Highlands
Pahang, Malaysia
+60135305566
www.ghsasia.com
info@ghsasia.com


Publicatiedatum: