Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nico van Ruiten, LTO Glaskracht Nederland:

"Onderzoek en beter toelatingsbeleid noodzaak voor vergroening"

De Nederlandse glastuinbouw heeft de ambitie om in de toekomst glasgroente, bloemen en planten te telen in duurzame harmonie met haar omgeving. Alle glastuinbouwproducten worden straks zonder nadelige consequenties voor het milieu geteeld. Dat zei voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland tijdens het jaarlijkse PlantgezondheidEvent in Bleiswijk.



Om deze ambitie te realiseren, maakt de glastuinbouwsector zich de komende jaren hard voor volledig gesloten teeltsystemen op de bedrijven en verder innovatie van geïntegreerde gewasbescherming ofwel Integrated Pest Management (IPM). Via IPM wordt zoveel mogelijk gewerkt met groene middelen, biologische bestrijders en alleen in uitzonderlijke situaties wordt chemisch ingegrepen. IPM is dé weg voor het vergroenen van teelten, het creëren van weerbare planten en minder afhankelijk te worden van chemie.

Toelatingsbeleid
Helaas staat het huidige toelatingsbeleid een succesvolle implementatie van IPM in de weg. Eenvoudigere toelating van groene middelen en basisstoffen, erkenning van het belang van IPM bij vrijstellingen, hogere areaalgrens voor kleine toepassingen en een robuuster toelatingsbeleid zijn eenvoudige maatregelen, die de vergroening van de teelten verder helpen, aldus Van Ruiten. Als het nieuwe kabinet een groene transitie samen met de glastuinbouwsector wil aangaan, moeten zij volgens Van Ruiten hiervoor voldoende financiële middelen reserveren.

Ketenaanpak
Ook acht Van Ruiten het van belang dat de sector zelf werkt aan een collectieve keten-aanpak ten aanzien van vergroening en verduurzaming. Zowel in de sierteelt als in de groente en fruitketen zijn inmiddels MVO-platforms gestart met als doel te komen tot verder verduurzaming in de gehele keten.

Onderzoek
Tot slot blijft onderzoek van groot belang om onze ambitie realistisch te maken. Van Ruiten riep de ondernemers in de zaal daarom ook op om zich dit voorjaar positief uit te spreken over de voortzetting van de private financiering van strategisch onderzoek. "Onderzoek heeft geïntegreerde gewasbescherming al ver gebracht, maar we zijn er nog niet", aldus Van Ruiten.

Voor meer informatie:
LTO Glaskracht Nederland
www.ltoglaskracht.nl
Publicatiedatum: