Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Edeka Südwest sluit contract met drie Duitse kasgroententelers

Drie Duitse glastuinbouwbedrijven gaan exclusief voor de Duitse retailer Edeka Südwest telen. De partijen werkten al intensief samen. Met het nieuwe contract belooft Edeka de hele oogst af te nemen. "We zien de vraag naar regionaal product groeien", vertelt Rudolf Matkovic van Edeka Südwest.

Het gaat om drie teeltlocaties, allemaal aangesloten bij coöperatie Reichenau Gemuse. De ene kwekerij is die van de familie Hagdorn uit Hochdorf. Zij kweken op 6 hectare verschillende soorten tomaten. De andere bedrijven zijn de twee teeltlocaties van Reichenauer Gärtnersiedlung. In Aach (Hegau) telen ze op 3 ha biokomkommers en biotomaten en in Beuren (Hegau) nog eens op 13 hectare paprika's en aubergines.



Samenwerking
De samenwerking tussen de telers en Edeka Südwest is niet nieuw. De producten liggen in de supermarkten in de regio onder het label "Unsere Heimat - echt & gut", met een verwijzing naar de regio. Het merk werd in 2009 opgericht.

Voorbeeldproject
"Met dit soort afspraken ontstaat voor alle partijen meer zekerheid", vindt landbouwminister Peter Hauk, die bij de ondertekening aanwezig was. "En uiteindelijk profiteert de consument daarvan. Die heeft toegang tot kwalitatief hoogwaardige, frisse producten uit de regio." Volgens Hauk is de intieme samenwerking zelfs een voorbeeld voor anderen.



De glastuinbouw in Reichenau groeit gestaag. In de regio zijn flink wat gedateerde kassen te vinden, maar wordt de high-tech teelt meer en meer omarmd. In 2009 bouwde Heiko Hagdorn bijvoorbeeld zijn eerste kas. In de loop der jaren breidde hij zijn areaal uit en zelfs vorig jaar nog kwam er twee hectare kas met belichting bij, waardoor er jaarrond regionale tomaten geleverd kunnen worden.

De tomatenkwekerij van Hagdorn is niet de enige die vlot groeit. Ook Reichenauer Gärtnersiedlung breiden eigenlijk continu uit. De kwekerij is opgericht door vijf samenwerkende telers uit de regio. In 2012 begonnen ze met de paprikateelt in een moderne kas in Beuren, Hegau. In 2015 werd er nog eens 2 hectare bijgebouwd voor de teelt van aubergines. In 2014 bouwden ze in Aach bovendien een kas voor de biologische teelt van komkommers en tomaten.

"Onze klanten vragen meer en meer om producten uit de regio", vertelt Rainer Huber van Edeka Südwest. "Met het merk Unsere Heimat en met deze samenwerking bieden we dat."