Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Signaalplaten inzetten om tijdig trips en wittevlieg te scouten

Signaalplaten zijn in deze eerste fase van de teelt van vruchtgroenten een uitstekende methode om wittevlieg en/of trips tijdig te scouten. Veel siertelers vernieuwen zelfs elke twee weken vangplaten om jaarrond plagen te monitoren. Wie wekelijks de plagen telt en registreert, heeft het meest profijt van de signaalplaten. Want zoals altijd geldt: meten is weten.



"We adviseren telers zo'n tien signaalplaten per hectare op te hangen aan het begin van de teelt. Veel paprikatelers kiezen ervoor na een eventuele spuitcyclus bij de start van de teelt de platen te vernieuwen, omdat de kas dan 'schoon' is. De beste plek is net boven de kop van het gewas. Gele platen worden het meest gebruikt, omdat die kleur aantrekkelijk is voor wittevlieg en trips, maar ook voor mineervlieg of varenrouwmug. Is trips de belangrijkste plaag, dan bevelen we de blauwe plaat aan. Trips komt daar nog sneller op af", vertelt John van Eijk, specialist gewasbescherming bij Biobest Nederland.

Consequent scouten
Zelf monitoren in het gewas blijft daarnaast belangrijk, zegt Van Eijk. "De combinatie van waarnemen in het gewas én via vangplaten werkt het best. Ik zie steeds meer sierteeltbedrijven die consequent scouten en elke twee weken de platen vervangen. Zij tellen de plagen en registreren de aantallen in Excel. Daardoor volgen zij de ontwikkeling op de voet en kunnen zij tijdig ingrijpen. Dat kan door meer biologie bij te zetten of een correctiemiddel toe te passen."

Met vanglinten wittevlieg bestrijden
Plagen tijdig signaleren is dus het belangrijkste doel van de gele of blauwe platen. Daarnaast gebruiken telers steeds vaker vanglinten of vangrollen - Bug-Scan Roll - om plagen weg te vangen. Zeker in de belichte tomatenteelt is dat gemeengoed.
Van Eijk: "In de wintermaanden hebben telers vaak moeite om de biologie goed op peil te houden. Dan zijn vanglinten effectief om wittevlieg te bestrijden. Telers doen er namelijk alles aan om chemisch ingrijpen te voorkomen. Het ophangen van de linten vereist wel enige handigheid. Gelukkig biedt Biobest ook twee verschillende ophangsystemen aan die het telers een stuk eenvoudiger maken: plastic clips en lintbeugels." Het bevestigen van rolvallen met behulp van plastic clips wordt gedemonstreerd in volgend YouTube filmpje:



Vangplaten en vanglinten van Biobest
De vangplaten biedt Biobest aan onder de merknaam Bug-Scan. Deze zijn gemaakt van recycleerbaar plastic en kleven aan twee zijden. Ze zijn verkrijgbaar in geel, blauw, zwart en rood. De Bug-Scan Dry-variant is een vangplaat met droge lijm die minder aan de handen kleeft. Daarnaast is er ook nog Bug-Scan IVOG-System een vangplaat van 25 x 40cm die kan worden opgesplitst in 8 gelijke delen, dit is bijvoorbeeld handig voor gebruik in potplanten. De vanglinten of vangrollen verkoopt Biobest onder de naam Bug-Scan Roll in vier verschillende breedtes: 5, 10, 15 en 30 cm.

Voor meer informatie:
Biobest Belgium NV
T: +32 14 25 79 80
info@biobest.be
Publicatiedatum: