Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Asperges, uien en wortelen meest geteeld

Groententeelt in Duitsland

De asperges zijn in Duitsland nog steeds de meest geteelde groentensoort. In 2016 werd de edele groente op een oppervlakte van 27.000 hectare geteeld – vijf procent meer dan in 2015. Dat was één vijfde van het totale Duitse groentenareaal, meldt statistiekbureau Destatis. Op de tweede plaats volgden consumptieuien (11.300 hectare), wortelen (11.200 hectare) en wittekool (6.200 hectare).

De groententelers kunnen terugkijken op een positief jaar 2016. De oogst lag op meer dan 3,5 miljoen ton en daarmee circa drie procent hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vier jaar hoewel extreme weersomstandigheden het werk lokaal moeilijk maakten. Uit de vollegrond was de oogst van wortelen (642.000 ton), consumptieuien (523.000 ton) en wittekool (431.000 ton) het grootst. Bovendien werden er in heel Duitsland 120.000 ton asperges gestoken.

In 2016 teelden bijna 7.500 bedrijven aardbeien en groenten op een totaal oppervlakte van 140.100 hectare. Het vollegrondsgroentenareaal steeg met 5 procent naar 121.000 hectare. De grootste teeltgebieden lagen in Nordrhein-Westfalen (23.160 hectare), gevolgd door Rheinland-Pfalz (19.500 hectare) en Niedersachsen (19.300 hectare).

Meer dan 1.100 bedrijven teelden biologisch in de vollegrond en wel op 12.400 hectare. Daarmee had de biologische teelt een aandeel van 10 procent aan de totale teelt. Dat betekent een stijging van 15 procent ten opzichte van 2015. Wortel- en knolgroenten hadden in 2016 met 4.000 hectare het grootste aandeel aan het biologische vollegrondsgroentenareaal, terwijl biologische asperges op meer dan 1.000 hectare geteeld werden.
Publicatiedatum: