Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Denemarken: Slacrisis grotendeels verantwoordelijk voor stijgende voedselprijzen

De slacrisis heeft een belangrijke rol gespeeld bij de stijging van de Deense voedselprijzen met 2,6 procent sinds februari 2016. De prijzen van goederen zoals voedsel, kleding en elektronica hebben volgens de meest recente cijfers van Statistics Denmark het hoogste niveau bereikt sinds februari 2012.

De algemene inflatie, gemeten met de consumentenprijsindex, steeg in vergelijking met vorig jaar met 1 procent in februari. "Het is de grootste jaarlijkse prijsstijging van goederen sinds december 2012. Het zijn vooral voedsel en brandstof die deze stijging hebben veroorzaakt," volgens Statistics Denmark. Transportkosten zijn onder invloed van de stijgende olieprijzen sinds vorig jaar met 3,2 procent gestegen.

Het Spaanse slatekort heeft in maart doorgezet. "Het slechte weer in Zuid-Europa heeft tot een slacrisis geleid, waardoor prijzen zijn gestegen, maar het lijkt erop dat de Deense winkels grotendeels hebben kunnen voorkomen dat de prijsstijging van invloed was op consumenten in vergelijking met wat we bijvoorbeeld in Duitsland zien. De inflatie was in de hele eurozone in februari twee keer zo hoog als in Denemarken," volgens de hoofdeconoom van de Deense Bank, Las Olsen. Historisch gezien is de inflatie nog altijd vrij laag en dat is goed nieuws voor de koopkracht van de Deense burgers.

"Een inflatie van rond de 1,25 procent is zeker niet ondenkbaar. Daarom is er dit jaar nog steeds vooruitzicht op fatsoenlijke lonen op de Deense arbeidsmarkt. Met andere woorden we hoeven ons niet echt zorgen te maken over de stijgende inflatie," volgens Deense hoofdeconoom Steen Bocian.

Publicatiedatum: