Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kansen in Kirgizië

De Kirgizische minister van Landbouw, Nurbek Murashev, opende samen met Landbouwraad Meeuwes Brouwer en Hoofd Wilko Roggenkamp van het Ambassadekantoor te Almaty op 1 maart de agrobeurs 'Silk Road-2017' in Osh. De minister gaf aan dat Kirgizië open staat voor Nederlandse technologie en agrokennis. Hoewel een aantal Nederlandse agrobedrijven al goede zaken doen in het Centraal Aziatische land, is en blijft Kirgizië voorlopig nog een pioniersmarkt.



Oriëntatiemissie
Begin maart vond een oriëntatiemissie plaats van tien Nederlandse agrobedrijven naar de Kirgizische landbouwregio Osh. De bedrijven, actief in de tuinbouw-, pluimvee en zuivelsector, zijn op zoek naar nieuwe mogelijkheden en hopen met ondersteuning van het ambassadekantoor in Almaty en de landbouwraad in Moskou nieuwe afzet in Kirgizië te generen. Nederlandse toeleveranciers van met name groentezaden, stekmateriaal, aardappelen, bloemen, opslagfaciliteiten en ingrediënten voor veevoeder zijn al vrij actief op de markt. De Nederlandse export van agrarische producten steeg in de periode 2010 – 2015 van 1,5 miljoen euro naar 5,5 miljoen euro. Echter voor veel Nederlandse toeleveranciers van kapitaal intensieve technologie is er nog een lange weg te gaan.

Euraziatische Economische Unie
Kirgizië is sinds twee jaar lid van de Euraziatische Economische Unie (EAEU), waar ook Rusland, Kazachstan, Wit-Rusland en Armenië deel van uit maken. Kirgizië deed voorheen veel handel en voerde met name producten in uit andere omringende landen. Het gevolg was dat Kirgizië naar verhouding weinig inzet pleegde op eigen productie. Sinds Kirgizië lid is van de EAEU zijn deze handelsstromen aardig opgedroogd en staat de economie onder druk. Het land heeft tot nu toe weinig kunnen profiteren van de EAEU en is zich bewust dat het haar eigen productie in onder meer de landbouw moet stimuleren. Deze ontwikkeling moet over enkele jaren leiden tot nieuwe kansen, waardoor de behoefte aan plantaardig en dierlijk genetisch materiaal, moderne technologie en agrokennis (verder) toeneemt. Evenals voor Kazachstan geldt voor Kirgizië dat de Russische markt nieuwe afzetmogelijkheden biedt voor met name tuinbouwproducten.



Kansen voor tuinbouw
De komende jaren worden dan ook kansen gezien voor Nederlandse toeleveranciers actief in de tuinbouwketen. Naast de teelt van groenten is er in Kirgizië groeiende belangstelling voor de teelt van bloemen, potplanten en fruit. De behoefte aan zaaizaad, stekmateriaal, fruitboom materiaal en kassentechnologie neemt hierdoor (verder) toe.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlandse ambassadekantoor in Almaty (email: ALM-EA@minbuza.nl) of de Landbouwraad in Moskou (email: MOS-LNV@minbuza.nl).
Publicatiedatum: