Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nico van Ruiten, Energiek Event

"Klimaatneutrale glastuinbouw gaat er echt komen"

Tholen - In 2050 is de glastuinbouw gasvrij. Als het aan de voorzitter van LTO Glaskracht Nederland Nico van Ruiten ligt, wordt warmte tegen die tijd voor 100 procent gewonnen uit geothermie, (duurzaam geproduceerde) elektriciteit en restwarmte. Dat zei hij gisteren bij de opening van het Energiek Event in Bleiswijk, een jaarlijks terugkerend kenniscongres voor de glastuinbouwsector op het gebied van energie.


Nico van Ruiten opent het Energiek Event

De ambitie een klimaat neutrale glastuinbouw te realiseren is reëel, aldus Nico. De tuinbouw is een voorloper op het gebied van vergroening, van zoeken en investeren in klimaat neutrale productie en wat dat betreft vallen 'we' positief op. "Er zijn drie dingen die wij goed doen: er is een goede samenwerking tussen onderzoek, bedrijfsleven en overheid (de zgn. gouden driehoek); er wordt onderling veel kennis gedeeld; en er is sprake van een gedrevenheid, uiteraard om goedkoper te produceren, maar ook steeds meer vanuit een bewustzijn dan dat het duurzamer moet."


Nieves Garcia (WUR Glastuinbouw) vertelt over de proeven met gerbera

De glastuinbouw koerst voor 2020 af op een emissie van minder dan 5,0 Mton CO2, laat LTO Glaskracht Nederland weten. Dat is 40% lager dan in 2010. Om die emmissie naar 0 te krijgen, moeten bestaande CO2- en warmtenetwerken worden uitgebreid. Hiertoe is gedegen samenwerking binnen die befaamde gouden driehoek noodzakelijk, maar daar heeft Van Ruiten alle vertrouwen in. Of we binnenkort nu een uitgesproken groen kabinet krijgen of niet, de gang naar de klimaatneutrale glastuinbouw in ingezet en zal niet zomaar uit koers raken.


Hans van der Berg vertelt over de warmteclusters in Zuid-Holland. "Een paar jaar terug vroegen we ons nog af: zouden we daar überhaupt aan moeten beginnen, dat winnen van restwarmte. Nu is veeleer de vraag: hoe benutten we die warmte zo efficiënt mogelijk."

Deelnemers aan de middag in het Horti Science Parc in Bleiswijk konden kiezen uit een vol programma workshops. Hierin werd ingegaan op lopende onderzoeken, met name op gebied van Het Nieuwe Telen, pogingen in de verschillende teelten energiewinsten te behalen en technische innovaties in water, glas, doek, licht en meer. Vervolgens werden de deelnemers rondgeleid langs de verschillen proefopstellingen op de onderzoekslocatie van WUR Glastuinbouw en werden korte presentaties gegeven.


Kees Weerheim (WUR Glastuinbouw) vertelt over de zoektocht naar het ideale lichtrecept in tomaat


Jan Janse vertelt over de 2SaveEnergy Kas: hoe kunnen we tomaten telen met zo min mogelijk gas.


Geen onderdeel van de rondleiding, wel leuk om te zien: de planten van het veelbesproken Vanille project


Zoeken naar 'smart materials' is natuurlijk een blijvend puntje van onderzoek: hoe kunnen doeken, lampen, groten etc.


Volle bak