Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dmitry Lashin, Lipetsk Agro

“Dit jaar breken we het Russische tomatenrecord, volgend jaar komkommers”

Het Russische Lipetsk Agro heeft afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in technologie. Naast Kubo Ultra-Clima kassen gebruikt Lipetsk Agro Gavita verlichtingsarmaturen om topoogsten te realiseren.



'Als wij het niet doen, doet morgen iemand anders het', is het motto van Dmitry Lashin, voorzitter van de raad van bestuur. En dus breidt hij zijn activiteiten voortdurend uit. Van de ontwikkeling en verkoop van klimaatcomputers voor kassen naar het zelf telen in eigen kassen. En van zelf telen naar het adviseren van andere telers over het Ultra-Clima kasconcept. Want hiermee wordt telen in het barre klimaat van het Lipetsk ineens veel rendabeler. Zo biedt elke tijd en situatie weer nieuwe uitdagingen en kansen, zo vertelt hij via Skype.







"Na het uiteenvallen van de USSR startte mijn vader en oom in 1991 het bedrijf FITO Agro dat computersystemen ontwikkelt voor het reguleren van het klimaat en de irrigatie in kassen. Het ging uitstekend, de automatiseringssystemen werden steeds beter en verkochten goed. Ik was inmiddels ook bij FITO Agro gaan werken en in 2012 kwamen we in de situatie dat we voor verdere groei naar het buitenland zouden moeten gaan exporteren. Maar Rusland heeft totaal geen reputatie in het buitenland als het gaat om hoogstaande agro technologie. Aan Iran of Jordanië konden we nog wel wat verkopen, maar niet aan de V.S. of Europa, zelfs al zouden onze producten de beste ter wereld zijn."



Recordopbrengst bij buitentemperaturen onder nul
"Ik bedacht toen dat we zelf moesten gaan telen. Mijn vader vond dat een raar idee: 'Mercedes-Benz begint toch ook geen taxicentrale?' maar ik kon hem overtuigen en samen met een partner-ondernemer richtten we Lipetsk Agro op. Ik wilde meteen de meest geavanceerde kas en had bij een klant een prachtig gebouwde boilerroom gezien met daarop de sticker Verkade Klimaat. Ik heb toen Ronald Verkade gebeld, mijn plannen verteld en hij introduceerde me bij KUBO. Zij bouwden onze eerste kas van 5 ha in 2013. In 2014 bouwden ze de volgende kas van 5 ha, in 2016 een van 17 ha en in 2017 komt er een van 25 ha. Zoveel kassen waren er nog nooit in Rusland in zo'n korte tijd gebouwd. Allemaal volgens het Ultra-Clima concept van KUBO en met de klimaatcomputers van FITO Agro. Ons koude klimaat is geen enkel probleem voor Ultra-Clima dat de warmte van het licht laat circuleren voor energiezuinige verwarming." 

Op de locatie in Lipetsk wordt gekweekt onder 230 W HPS licht per vierkante meter, wat veel is voor komkommers. Dmitry: "Wij zien een directe, lineaire relatie tussen de lichtniveaus en de opbrengst. In plaats van grotere kassen te bouwen gebruiken we hogere lichtniveaus." Lashin koos voor Gavita omdat hij met de beste armaturen toekomst klaar wil zijn. "We zijn al meer dan 25 jaar actief in deze markt en weten hoe het werkt. We kozen voor Gavita vanwege de beste leveringsvoorwaarden en de beste service. Maar daarnaast zien we ook dat de Gavita armaturen een hogere lichtopbrengst hebben dan de competitie. En door gebruik te maken van Ultra-Clima kassen kunnen we het klimaat daarbij uiterst goed regelen. Met buitentemperaturen onder nul bereikten wij de hoogste tomatenproductie van Rusland: 92 kilo per m2. Ik weet zeker dat we volgend jaar het nationale record met komkommers gaan verbreken."






Geen concurrenten maar collega's

"Het is best grappig om te bedenken dat Ultra-Clima werd ontwikkeld voor het totaal andere klimaat van Californië. En dan vooral om insecten buiten te houden met het semi-gesloten systeem. Dat onderdeel is voor ons minder van belang, want die beestjes vriezen hier wel dood. Maar Ultra-Clima staat daarnaast voor een hoog rendement en laag energieverbruik. En dat is voor elke teler - waar ook ter wereld - van belang! Vanaf de opening van onze eerste kas kwamen andere telers bij ons komen kijken en waren er ondersteboven van. Onze kas werd zo de Russische showroom voor KUBO en ik werd hun agent. Mijn aandeel in hun verkoop bedraagt nu al ruim 10%. Ik zie mijn Russische collega-telers ook niet als concurrenten, onze markt is enorm groot. Als je bedenkt dat Rusland maar 1.500 ha kassen heeft en Nederland 9.000 ha, dan zie je dat er alle ruimte is voor groei!"

Voor meer informatie:
KUBO Group / Fito Agro
info@kubo.nl
www.kubogroup.nl



Gavita
Oosteinderweg 127
1432 AH Aalsmeer
+31 (0) 297 380 450
www.gavita.nl
Publicatiedatum: