Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek: emissieloze teeltwissel paprika

Aan het einde van een teelt is er nog een aanzienlijke hoeveelheid nitraat en fosfaat aanwezig in het water in de teeltmatten en in de leidingen en voorraadvaten van het irrigatiesysteem. Om de eindeteelt emissie van nitraat en fosfaat vanuit het teeltsysteem te verminderen, is er een strategie ontwikkeld om in de laatste weken van de teelt de plant de voorraden aan nitraat en fosfaat te laten opeten. Het onderzoeksrapport naar deze strategie is onlangs gepubliceerd.

Recirculatie
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat paprika en vele andere gewassen op substraat met recirculatie van water en voedingsstoffen kunnen worden geteeld. Recirculerend telen leidt tot een efficiƫnter gebruik van water en meststoffen zonder vermindering van de productie en met minder impact op het milieu. Toch vraagt het milieubeleid om een nog verdergaande vermindering van de uitstoot van water nitraat en fosfaat, inclusief water, nitraat en fosfaat in de matten en leidingen aan het einde van de teelt.

Deze proef test een nieuwe strategie om de resterende hoeveelheid water-, nitraat en fosfaat aan het eind van de kweekperiode te verminderen. De strategie verlaagt de aanvoer van voeding maar handhaaft zo lang mogelijk een voldoende wateraanvoer naar de plant. Met deze strategie verlaagde de nitraatvoorraad van 120 tot minder dan 40 mmol/m2 en de fosfaatvoorraad van 1.2 tot 0 mmol/m2. Ook is de waterhoeveelheid aan het einde van de teelt verminderd van 90 m3/ha tot onder de 20 m3/ha, waarvan ongeveer 9 m3/ha in de mat. Succesvolle maatregelen waren:
  • De vervanging van anionen van voornamelijk nitraat naar voornamelijk chloride. Chloride heeft geen korte termijn toxisch effect te laten zien en compenseert met succes de dalende plantopname van nitraat.
  • Toename van de verhouding tussen ammonium en nitraat. Ammonium leidt tot een verzuring van de oplossing. Het verhoogt de beschikbaarheid van fosfaat en spoorelementen.
  • De strategie beoogde drain na de eerste gietbeurt van de dag te genereren om schadelijke en opgehoopte elementen uit de wortelzone te spoelen. Dit deel van de strategie is nog onvoldoende uit de verf gekomen.
De strategie voldoet dus om de nitraat-, fosfaat- en wateremissie bij de teeltwisseling terug te dringen. De strategie is aangepast op basis van de ervaring die is opgedaan in deze proef. De verbeterde strategie wordt gekwantificeerd in een tabel aan het einde van de conclusies.

Opgemerkt wordt dat de teeltwisseling strategie resulteerde in een ongehinderde plant opname van alle noodzakelijke elementen, inclusief nitraat en fosfaat tot aan de laatste week van de teelt. Dit kon alleen vastgesteld worden met behulp van een plantopname analyse zoals die door Groen Agro Control wordt toegepast. De plant opname analyse in de laatste weken is een goed hulpmiddel om ervoor te zorgen dat de plantopname de plantbehoefte dekt, ondanks de strategische maatregelen en de ermee samenhangende grote veranderingen in gift en mat oplossingen.

Download hier het volledige onderzoeksrapport.

Dit project / onderzoek is uitgevoerd door Wageningen UR en is mede tot stand gekomen door de bijdrage van de onderstaande bedrijven en organisaties:


Publicatiedatum: