Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
van krijt naar scherm

"Meer voordeel scherm door koel en bewolkt weer Vietnam"

Tholen - Het team van Luiten Greenhouses B.V. gaat binnenkort scherminstallaties leveren die in de foliekassen van Bejo Zaden zullen worden gemonteerd. Het zijn dan wel twee Nederlandse bedrijven, maar deze activiteiten vinden plaats in Vietnam.



Luiten is al langer actief op Vietnamese markt en ook Bejo Zaden is reeds een langere periode actief in Vietnam. Het bedrijf produceert er hybride zaden voor onder andere tomaten, paprika, komkommer en aubergine. De general manager van de Vietnamese vestiging is de Nederlander Ron van Winden. Mede door zijn kennis van de Nederlandse tuinbouw viel de keuze al snel op de draadinstallaties van Luiten, uitgevoerd met doek van Ridder Climate Screens.

De kassen zijn gezamenlijk ca. 2,8 ha groot, worden gebruikt voor zaadteelt en staan er inmiddels een jaar of drie. "Eerst werkten ze met krijt, maar op donkere dagen werkt krijt juist weer tegen je", vertelt Kick Jansen van Luiten Greenhouses B.V. "De vestiging zit in Langdong en daar kan het regelmatig koel en bewolkt zijn. Dan heb je meer voordeel met scherminstallaties."



Een scherminstallatie installeren in een bestaande kas is voor Luiten Greenhouses geen probleem. "Maar een foliekas in Vietnam is wel iets lastiger", vertelt Kick. "De kas is er niet standaard op voorbereid, dus je moet creatiever zijn omdat er soms wat zaken in de weg zitten en/of aangepast dienen te worden. Dan is het goed passen, meten, communiceren en eigenlijk vooral goed uitzoeken, kijken en controleren."



Voor Luiten is het een mooie klus. Niet alleen omdat het een mooi project is, maar ook omdat de Vietnamese tuinbouw in beweging is. "De markt moet nog ontwikkeld worden, maar je ziet dat veel bedrijven de volgende stap willen maken. Opvallend is dat er politiek gezien en in het middenkader veel vrouwen op belangrijke posities als inkoop te vinden zijn", vertelt Kick. "Qua tuinbouw zie je nog veel low-tech foliekassen, maar de markt ontwikkelt zich. De keuze valt vanwege de kosten vaak op low-tech foliekassen, maar dan wel uitgevoerd met extra techniek om toch een betere kwaliteit te leveren."


Voor meer informatie:
Luiten Greenhouses b.v.
Kijckerweg 95
2678 AC De Lier
The Netherlands
Tel: +31 (0)174-624486
info@luiten-greenhouses.com
www.luiten-greenhouses.com